Ex -Yu

Vijeće Ustavnog suda u Prištini odbacilo Tačijevi amandmane

Vijeće Ustavnog suda u Prištini odbacilo Tačijevi amandmane
Foto: Anadolija | Vijeće Ustavnog suda u Prištini odbacilo Tačijevi amandmane

KOSOVSKA MITROVICA - Specijalizovano vijeće Ustavnog suda u Prištini odbacilo je amandmane koje je predložio bivši predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, koji se nalazi u pritvoru u Hagu pod optužbom za ratne zločine, uz obrazloženje da se mandat Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obavještenja Savjeta Evropske unije o njegovom završetku.

Vijeće Ustavnog suda donijelo je tu odluku po zahtjevu za ocjenu ustavnosti prijedloga amandmana na član 162 kosovskog Ustava, u vezi sa Specijalizovanim vijećima i Specijalizovanim tužilaštvom, navodi se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.

Kako se navodi, vijeće Ustavnog suda je konstatovalo da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava.

Dodaje se da je ustavne amandmane predložio 24. avgusta ove godine tadašnji kosovski predsjednik, a predsjednik kosovske skupštine ih je potom uputio vijeću Ustavnog suda radi prethodne ocjene.

U saopštenju se navodi da je Vijeće Ustavnog suda ocijenilo predložene ustavne amandmane uz uvažavanje specifičnog konteksta i karakteristika Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužilaštva, a potvrdilo je i da ono ima isključivu nadležnost za davanje takve ocjene.

Vijeće Ustavnog suda je takođe ponovilo da se "prema članu 162(13) i (14) Ustava mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obavještenja Savjeta Evropske unije o njegovom završetku", navodi se u saopštenju.

U Tačijevom prijedlogu za izmjenu Ustava stoji da se član u kojem se navodi petogodišnji mandat, zamijeni time da će mandat Specijalizovanih vijeća i tužilaštva trajati "do obavještenja o završetku mandata, koje će biti objavljeno od strane Savjeta Evropske unije, u konsultaciji sa Vladom Republike Kosova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije