Ex -Yu

Više od 40.000 prosvjetara protestuje na ulicama Slovenije

Više od 40.000 prosvjetara protestuje na ulicama Slovenije
Foto: N.N. | Više od 40.000 prosvjetara protestuje na ulicama Slovenije

LJUBLJANA - Većina osnovnih i srednjih škola i vrtića u Sloveniji danas ne radi zbog štrajka oko 40.000 prosvjetnih radnika u toj zemlji koji zahtijevaju veće plate.

Kako slovenačka agencija STA prenosi, ovo je drugi protest prosvetara u Sloveniji u prethodnih mjesec dana.

Rojters navodi da se najveći protest koji čini 2.000 ljudi, odvija ispred zgrade vlade u Ljubljani, a sljedeći strajk biće održan 17. aprila ukoliko vlada ne pristane da poveća plate.

U 11 gradova u Sloveniji, više hiljada sindikalnih aktivista izneće svoje zahtjeve u 12 časova.

Pregovori vlade sa sindikatom radnika prosvete SVIZ propali su u ponedeljak uveče jer nije uspopstavljen dogovor o visini i dinamici rasta plata u javnom obrazovnom sektoru.

Kako britanska agencija navodi, tri mjeseca uoči opštih izbora u zemlji koji su zakazani za 10. jun, vlada slovenačkog premijera nalazi se pod pritiskom za povećanjem plata pošto trgovinski sindikati tvrde da ekonomski rast nudi mogućnost za to.  

Najveći sindikat zahteva da se plate pedagoških radnika ove godine znatno povećaju jer niz godina zaostaju u odnosu na druge profesije.

Taj sindikat takođe iznosi podatak da su plate u državnoj upravi ljetos povećane za 4 odsto, a plate u obrazovnom sektoru za samo za 1,69 odsto.

Prosvjetari takođe zahtijevaju i povećani regres za godišnji odmor.

Uprkos štrajku, vrtići će biti organizovani za djecu čiji roditelji nisu imali kome da ih ostave na čuvanje, navodi slovenačka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije