Ex -Yu

Vlada Srbije odbila da obnovi garancije za Frenkija

Vlada Srbije odbila da obnovi garancije za Frenkija
Vlada Srbije odbila da obnovi garancije za Frenkija

BEOGRAD - Vlada Srbije odbila je da haškom optuženiku Franku Simatoviću Frenkiju obnovi garanciju za privremeno puštanje na slobodu iz pritvora Haškog tribunala, iako mu je taj sud odobrio boravak na slobodi tokom zimske pauze, saopštila je danas advokatska kancelarija "Fila".

"Pretpostavljamo da je problem u Bezbednosno-informativnoj agenciji, jer nemamo problem sa Nacionalnim savetom za saradnju sa tribunalom, a nezvanično smo saznali da ni policija nema problema da Simatoviću obezbedi pratnju i obezbeđenje tokom boravka na slobodi", rekao je advokat Mihajlo Bakrač.

Bakrač je naveo da Simatovićevi advokati ne znaju zašto država nije obnovila garanciju, ali da su nezvanično saznali da je Vlada Srbije prošlog četvrtka raspravljala o tome i da su neki ministri bili za to da se izda garancija, ali je većina članova Vlade bila protiv.

"Simatović je duboko povređen i razočaran jer njegova država ne stoji iza njega", rekao je Bakrač.

On je podsjetio da je država po Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom dužna da pruži garancije optuženicima kojima sud odobri privremeno puštanje na slobodu i da je to činila više puta i u slučaju Simatovića, ali da nije odogovorila na posljednji zahtjev odbrane upućen Vladi 15. novembra.

"Ovakva odluka apsolutno može imati i uticaja na presudu, jer se šalje poruka da optuženi nije dobrodošao u svojoj državi", rekao je Bakrač.

Advokat Vladimir Petrović rekao je da postoji mogućnost da pretresno vijeće tribunala naredi državi Srbiji da Simatoviću obezbijedi pratnju i sprovodi zakon i najavio da će odbrana to i tražiti od Tribunala.

"Ne ulazeći u razloge zbog kojih je optužen, to je potpuno drugo pitanje, Simatović kao državljanin Srbije ima pravo na zaštitu svoje države uvek i u svim okolnostima. Država nema pravo da se ogluši na taj zahtev", rekao je Petrović.

Advokati su naveli da Simatović po zakonu ispunjava oba uslova za dobijanje garancije, državljanin je Srbije i predao se dobrovoljno, a dobrovoljnost predaje potvrdio je i Haški tribunal.

Nekadašnji čelnik Državne bezbjednosti Franko Simatović Frenki i njegov šef Jovica Stanišić uhapšeni su 2003. godine u akciji "Sablja", a Haški tribunal je protiv njih podigao optužnicu 3. maja te godine, dok su bili u pritvoru.

Simatović je iz pritvora u Beogradu prebačen u pritvor u Hagu, a kasnije mu je u Srbiji isplaćena odšteta zbog neosnovanog hapšenja u "Sablji".

Simatović i Stanišić optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. godine do 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije