Ex -Yu

Vlada odlučila: Kraj za Rio Tinto u Srbiji

Vlada odlučila: Kraj za Rio Tinto u Srbiji
Foto: Tanjug/Arhiva | Vlada odlučila: Kraj za Rio Tinto u Srbiji

BEOGRAD - Vlada Srbije upravo je odlučila da ukine Uredbu Vlade o prostornom planu za realizaciju projekta jadarit od 13. februara 2012.

Tako da je ukinut prostorni plan. Samim tim poništeni svi upravni akti sa Rio Tintom, odnosno Rio Sava Eksplorejšn.

Ukinuta je i odluka Vlade o Radnoj Grupi za projekat Jadarit.

"Ovim su ispunjeni svi zahtevi ekolških protesta. Ovim smo stavili tačku na Rio Titno u Srbiji. Gotovo je sve s Rio Tintom", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Rio Tinto ranije danas, pred sjednicu Vlade, saopštio je da je zabrinut zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat "Jadar", saopštila je ta kompanija.

"Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala. Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta", navode u toj kompaniji.

U prethodnom periodu širom Srbije održavani su protesti protiv dolaska Rio Tinta u ovu zemlju, odnosno protiv izgradnje rudnika i eksploatacije litijuma od strane te kompanije, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije