Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Vladika Irinej pisao Pompeu zbog progona SPC u Crnoj Gori

Vladika Irinej pisao Pompeu zbog progona SPC u Crnoj Gori
Foto: Tanjug/AP | Vladika Irinej pisao Pompeu zbog progona SPC u Crnoj Gori
Srna

BEOGRAD - Episkom istočnoamerički Irinej uputio je pismo američkom državnom sekretaru Majklu Pompeu sa pozivom da se u duhu slobodarskih vrijednosti koje se proslavljaju 4. jula na Dan nezavisnosti SAD, zauzme kod vlasti u Crnoj Gori da bez odgađanja prekinu sa progonom Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U pismu u kome je Pompeu čestitao Dan nezavisnosti Amerike, vladika Irinej je naveo da je veoma uznemirujuće da u savremenoj Evropi jošima primjera kršenja osnovnih vjerskih i ljudskih sloboda, saopšteno je iz Kancelarije episkopa istočnoameričkog.

Vladika je stao u zaštitu SPC i svoje duhovne djece na Floridi, čiji je miran protest ispred počasnog Konzulata Crne Gore u Vest Palm Biču izazvao sasvim neprimjerenu izjavu Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

"U toj izjavi, SPC i njeni vjernici su nazvani pogrdnim imenima, što umnogome podsjeća na mračna vremena komunističkog progona religije i neistomišljenika u Crnoj Gori“, naveo je vladika Irinej.

On je skrenuo pažnju Stejt departmentu na ovaj diplomatski skandal i zatražio da vlasti SAD zaštite svoje građane od napada zvaničnika stranih država.

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o slobodi vjeroispovijesti i vjerovanja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji, prema bojazni SPC, vodi ka oduzimanju srpske crkvene imovine i njenoj predaji u pravoslavnom svijetu nepriznatoj crnogorskoj autokefalnoj crkvi.

Usvajanje Zakona naišlo je na ogorčen otpor kod vjernika Srpske pravoslavne crkve. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije