Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Vladimir Bilčik novi izvjestilac EP za Srbiju

Vladimir Bilčik novi izvjestilac EP za Srbiju
Foto: Tanjug | Vladimir Bilčik novi izvjestilac EP za Srbiju
Tanjug

BRISEL - Slovački parlamentarca iz redova Evropske narodne partije Vladimir Bilčik imenovan je za novog izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, saznaje Tanjug u Briselu.

Vladimir Bilčik će u narednih pet godina biti izvjestilac za Srbiju, a zamijeniće Devida Mekalistera na toj poziciji.

Bilčiku je ovo prvi mandat poslanika Evropskog parlamenta. Prethodno je bio na čelu EU programa Slovačkog udruženja za spoljnu politiku i držao predavanja o evropskim integracijima i međunarodnim odnosima na Univerzitetu u Bratislavi.

U Evropskom parlamentu Vladimr Bilčik se nalazi i na poziciji predsjedavajućeg parlamentarnom Delegacijom za Crnu Goru, a član je i Delegacije za odnose sa Sjevernom Makedonijom.

Vladimir Bilčik kaže da budućnost Srbije vidi u EU i da će u svom radu biti posvećen napretku države na tom putu.

"Ovo je važno vreme za proširenje EU i za EU budućnost države koja je značajan politički i ekonomski pratner EU na Zapadnom Balkanu", izjavio je Bilčik.

Evropski parlamentarac slovačke liberalno konzervativne partije ”Zajedno”, članice grupe Evropske narodne partije, kaže da se od izbora u Evropski parlament maja 2019. godine aktivno zalagao za podršku procesu EU proširenja.

Pored izvjestioca za Srbiju, Bilčik predsjedava i Delegacijom EP za odnose sa Crnom Gorom.

"Želio bih da iskoristim svoje znanje i političku energiju kako bih podržao aktivnu ulogu EU na Zapadnom Balkanu. Spreman sam da radim sa obema državama u ostvarivanju njihovih napora na putu ka EU članstvu", kaže Bilčik.

On dodaje da je kao poslanik koji dolazi iz Slovačke svjestan i kompleksnosti pristupnih pregovora i važnosti unutrašnjih reformi u zemljama kandidatima.

"U ime Evropskog parlamenta očekujem saradnju sa našim političkim partnerima u Beogradu i širom Srbije", poručuje Bilčik.

Povodom izbora Vladimira Bilčika za novog izvjestioca za Srbiju, bivši izvjestilac Dejvid Mekalister kaže da je ubijeđen da će njegov nasljednik biti odličan izvjestilac.

"Dok Srbija nastavlja svoje reformske napore i put ka evropskim integracijima novi izvjestilac će imati ključnu ulogu u odnosima EU i Srbije", kaže Mekalsiter.

Nekadašnji predsjedavajući Delegacijom EP za odnose sa Srbijom, Eduard Kukan naglašava da je Srbija ključna zemlja u procesu EU integracija.

"Evropski parlement bi trebalo da pažljivo prati politička dešavanja u Srbiji. Drago mi je što je Vlado Bilčik dobio poziciju izvjestioca. Lično ga poznajem i siguran sam u njegovu kompetentnost", zaključio je Kukan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije