Ex -Yu

Vlado Zmajević osuđen za ratne zločine na Kosovu

Vlado Zmajević osuđen za ratne zločine na Kosovu
Foto: Ilustracija | Vlado Zmajević osuđen za ratne zločine na KiM

PODGORICA - Vlado Zmajević, optuženi da je izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu 1999. godine, osuđen je u Podgorici na 14 godina zatvora.

Prvostepenu presudu izreklo je specijalno vijeće Višeg suda kojim je predsjedavao sudija Dragoje Jović.

Advokatica Ljiljana Koldžić, branilac Zmajevića, izjavila je da je šokirana presudom jer smatra da je osuđen bez ijednog dokaza, prenijele su podgoričke Vijesti.

Oštećene porodice sa Kosova su rekle da je blaga kazna, naveo je advokat Ljoro Markić, njihov punomoćnik, koji je prevodio sa albanskog jezika. Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana, učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

"Zmajević za vrijeme oružanih sukoba, između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane OVK i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnik dobrovoljac pripadnik III pešadijaskog bataljona VJ, prema licima koja nisu neposredno učestvovala u neprijateljstvima pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine", piše u optužnici.

Potom je, navodi se, usmrtio i Haziri Ćazima i Idrizi Miljazima, dok je nožem udario Haziri Ćamilju, a potom u nju ispalio dva hica iz automatske puške u stomak i grudi, piše u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije