Ex -Yu

Vladu Sjeverne Makedonije prave SDSM-DUI-DPA, premijer Zaev

Vladu Sjeverne Makedonije prave SDSM-DUI-DPA, premijer Zaev
Foto: Facebook/Zoran Zaev | Vladu Sjeverne Makedonije prave SDSM-DUI-DPA, premijer Zaev
Tanjug

SKOPLJE - Novu parlamentarnu većinu u Sjevernoj Makedoniji činiće Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva i dve manjinske albanske stranke Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija i Demokratska partija Albanaca (DPA), što čini 62 od ukupno 120 poslaničkih mandata u Sobranju, saznaje Tanjug.

Novi koalicioni dogovor je specifičan po nekim elementima.

Najprije, prihvaćen je prijedlog Alija Ahmetija iznet još u predizbornoj kampanji da Albanac bude premijer, ali samo za posljednjih 100 dana četvorogodišnjeg mandata nove vlade.

Od 14 ministarstava, albanske partije dobiće 6 resora, što je svakako najveći broj do sada namijenjen manjinskim strankama, a prvi put uvodi se institucija zamjenika premijera koji će biti iz DUI.

Ta stranka dobija i značajan resor Ministarstva spoljnih poslova, dok istovremeno zadržava predsjedničku poziciju u Sobranju, što i nije novost, jer je na tom položaju dosad bio Talat Džaferi.

DUI-u, prema saznanjima Tanjuga, sleduju i resori finansija, ekonomije, političkog sistema (bez portfelja).

SDSM dobija Ministarstvo odbrane na čijem čelu će biti generalni sekretar SDSM.

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je najviše radio na Prespanskom sporazumu sa Grčkom, napušta taj resor i trebalo bi da postane potpredsejdnik Vlade odgovoran za evropske integracije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije