Ex -Yu

Vodostaj kod Jasenovca najveći u istoriji

Vodostaj kod Jasenovca najveći u istoriji
Foto: Hrvatska GSS | Vodostaj kod Jasenovca najveći u istoriji

JASENOVAC - Na području oko Jasenovca u 7 časova izmjeren je najviši vodostaj Save u istoriji - 915 centimetara. Dosad je bio rekord od 907 centimetara iz 1970. godine.

Kako javlja HRT, na tom području noć je prošla mirno, ali se prema prognozama očekuje i daljnji rast vodostaja Save. Svakih sat vremena vodostaj se povećava za oko jedan centimetar. Procjenjuje se da bi rijeka Sava na ovom području mogla rasti još 10-15 centimetara.

Hrvatska vojska je na terenu i pomaže mještanima i nadležnim službama pri punjenju vreća s pijeskom i građenju zečjih nasipa.

Stari nasipi su već dosta natopljeni vodom te mještani strahuju da bi se mogli urušiti.

Na snazi su vanredne mjere obrane od poplave.

Mjesto Trebež je posljednjih dana spominjano kao jedno od najugroženijih. Tamo je vojska juče cijeli dan podizala već postojeće nasipe, a s njima su radili i vatrogasci i mještani iz cijele opštine.

Pažnju zbog aktuelne situacije s Trebeža se sinoć prebacila na mjesta koja su bliže Jasenovcu - Uštica, Košutarica i Mlaka. Od opšinskog centra Mlaka je odsječena već 10-ak dana. Svakodnevno se u Mlaku ide čamcem po dva puta. U Uštici su Hrvatska vojska i radnici vodoprivrede sinoć dizali nasipe, kazala je načelnica opštine Jasenovac Marija Mačković.

Potvrdila je da će oko 11 sati doći i ronioci zbog odrona, odnosno pucanja ceste na državnoj cesti prema naselju Tanac . Oni će vidjeti što bi se moglo napraviti, istakla je.

HGSS je na Twitteru porukom potvrdio da je stanovništvo Mlake proteklih dana potpuno odsječeno zbog poplave. Navodi i da HGSS od ranog jutra čamcima prevozi materijal i radnike za sanaciju i podizanje nasipa te namirnice izoliranim mještanima.

Još juče glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je kako se očekuje porast vodostaja. "Naše misli i aktivnosti usmjerene su jasenovačkom području", rekao je Đuroković.

U Jasenovcu će se u 12 sati održati sastanak Kriznog štaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije