Ex -Yu

Vojska Srbije izvela najveću noćnu vježbu

Vojska Srbije izvela najveću noćnu vježbu
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Vojska Srbije izvela najveću noćnu vježbu

BEOGRAD - Više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske, uz podršku jedinica RV i PVO, na "Pasuljanskim livadama" uspješno je izvelo do sada najveću vježbu Vojske Srbije u noćnim uslovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su sinoć izvedene "složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću, uz korišćenje najsavremenijih optoelektronskih sredstava koja su odnedavno usvojena u naoružanje Vojske". Vježba je izvedena u okviru Združene taktičke vježbe sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021".

"Munjeviti udar 2021"

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović odao je priznanje Kopnenoj vojsci i Ratnom vazduhoplovstvu na realizaciji sadržajne i po mnogim aspektima bezbjednosno rizične vježbe.

Poručio je da je Vojska u stanju da izvrši sve svoje borbene zadatke, uključujući i one koji se izvode noću u složenim metereološkim uslovima.

"Vojska Srbije, u poslednjih sedam dana, u visokom intenzitetu izvodi svoje vežbovne aktivnosti u vazdušnom prostoru, na vodi, odnosno plovnim unutrašnjim putevima, i na kopnu. Prisustvovali smo realizaciji odbrambene operacije u noćnim uslovima, vežbi koja je veoma zahtevna i kompleksna sa visokim elementima kada govorimo o učinku vatre po cilju", izjavio je general Mojsilović.

Komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stramenković rukovodio je vježbom.

U saopštenju se navodi da je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović izjavio da je sposobnost da se borbena dejstva izvode noću, kao i danju, bila i jeste jedna od glavnih prednosti tehnološki razvijenih vojski u odnosu na one koje to nisu.

Istakao da se toj sposobnosti posvetila posebna pažnju u prethodnih nekoliko godina tokom kojih su razvijena i uvedena u naoružanje 23 različita optoelektronska sistema - od nišanskih sprava na pušci do složenih osmatračkih platformi na sredstvima u Kopnenoj vojci i RV i PVO.

Prema njegovima riječima, još deset sredstava te vrste je u završnoj fazi ispitivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije