Ex -Yu

Vojska Srbije predstavila modernizovani BVP M-80A sa topom od 30 milimetara

Vojska Srbije predstavila modernizovani BVP M-80A sa topom od 30 milimetara
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Vojska Srbije predstavila modernizovani BVP M-80A sa topom od 30 milimetara

BEOGRAD - Modernizovano borbeno vozilo pješadije BVP M-80A predstavljeno je danas na vojnom poligonu Nikinci kod Rume.

Vozilo je dobilo kupolu nove konstrukcije sa topom 30 milimetara i automatski bacač granata istog kalibra, novi sistem sa termovizijskom kamerom velikog dometa, veći nivo balističke zaštite i radio vođene 2T5 i žicom vođene modernizovane protivoklopne rakete "Maljutka" 2F i 2T.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na predstavljanju modernizovanog BVP M-80A i oglednom gađanju iz novog topa 30 mm najavio je da će 2020. godine Vojska Srbije predstaviti "mnoga od novih, modernizovanih i unapređenih sredstava" koja su po njegovim riječima "u stanju" da odgovore i na izazove koji se postavljaju u okruženju.

"Neke zemlje se oslanjaju na donacije, neke na to šta će im neko dati ili čak za šta će se i koliko zadužiti da bi kupili neko moderno sredstvo. Mi smo u stanju da zahvaljujući našoj pameti, našim inženjerima i ulaganju, od postojećih sredstava stvorimo sredstva koja mogu u potpunosti da pariraju onome što oni ili kupuju ili dobijaju iz donacija", naveo je Vulin a prenijelo Ministarstvo odbrane.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović ocenio je da borbeno vozilo pešadije BVP M-80A spada u "jednu od najvažnijih, ako ne i najvažniju borbenu platformu Kopnene vojske" a da je njegova modernizacija "jedan od prioritetnih zadataka razvoja Vojnotehničkog instituta sa Odbrambenom industrijom Srbije".

"Jedan od osnovnih zahteva za modernizaciju je da se značajno poveća nivo balističke zaštite ovog sredstva i da se poveća vatrena moć. Radi povećanja balističke zaštite oklopnog tela izvršena je potpuna reorganizacija unutrašnjeg prostora i elemenata za smeštaj posade vozila, a kao kompenzacija usled povećanja mase vozila povećana je snaga motora", naveo je Miloradović.

Po završetku prikaza modernizovanog borbenog vozila pješadije na poligonu Nikinci izvedeni su i naleti aviona "orao", koji je po navodima Ministarstva odbrane, takođe u fazi modernizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije