Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Vojska Srbije promovisala nove uniforme

Vojska Srbije promovisala nove uniforme
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Vojska Srbije promovisala nove uniforme
Srna

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je prezentaciji novih uniformi za pripadnike Vojske Srbije, koje su dizajnirane od savremenih materijala, uz savremena rješenja i na osnovu potreba pripadnika raznih rodova vojske.

Vulin je rekao da nikada u istoriji Vojske Srbije vojnici nisu imali veći broj kompleta uniformi i ovako dizajniranih, te dodao da svi, od pripadnika pješadijskih jedinica do pripadnika specijalnih brigada, imaju uniformu prilagođenu njihovim potrebama.

"Svaki pripadnik Vojske Srbije ima najmanje dva kompleta uniforme M-10, jedan komplet uniforme M-93, najmanje jedan par letnjih čizama, jedan par zimskih čizama, jedan par cipela, a ako je pripadnik neke od specijalnih jedinica ima i posebne komplete i uniforme", naglasio je Vulin na prezentaciji u Domu Garde u Beogradu.

Potpukovnik Milan Kulić, iz Sektora za materijalne resurse, rekao je da su za nove uniforme odabrana aktuelna, dobra i savremena rješenja.

"Primenjene tehnologije odgovaraju aktuelnom trenutku. Stepen zaštite korisnika - od maskirne zaštite do zaštite tela od uticaja okoline, toplote, hladnoće i svega ostalog radi obezbeđenja optimalnih uslova za izvršenje zadataka je takav da možemo da budemo zadovoljni u smislu trenutno postignutog stanja", naveo je on.

Kulić je dodao da je osnovni zadatak bio da se u novoj uniformi pripadnici vojske dobro osjećaju i da bude korisna za svoju namjenu.

Posjetioci su mogli da vide uniformu za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice koja ima 26 dijelova u svom kompletu, a ovaj komplet razvila je domaća industrija, dok su u izradi prvi put učestvovali izviđači, diverzanti i padobranci sa svojim iskustvima.

Novi modeli uniformi pokazali su odlične rezultate kako u laboratoriji, tako i na terenu, a nastaviće se i sa praćenjem trendova, kako bi svaki sljedeći model uniforme bio još bolji.

Potpukovnik Vladimir Ušljebrka iz Uprave vojne policije rekao je da se nova uniforma namijenjena pripadnicima Vojne policije M-19, sastoji od 28 dijelova i da ima četiri varijante, u zavisnosti od vrste i uslova zadataka.

On je dodao da neborbene varijante uniforme podrazumijevaju modele za ljetnji, zimski i prelazni period, a da se borbena varijanta kombinuje sa kompletom zaštitne opreme i oružja. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije