Ex -Yu

Vozač kamiona koji je ubio dvije tinejdžerke: Nisam uspio zakočiti

Vozač kamiona koji je ubio dvije tinejdžerke: Nisam uspio zakočiti
Foto: Print Screen | Vozač kamiona koji je ubio dvije tinejdžerke: Nisam uspio zakočiti

​Nisam uspio zakočiti. Nisu odradile kočnice. Nisam mogao ništa, pokušao je 60-godišnji Ivan Filipović iz Sesveta u razgovoru s policijom objasniti razloge zbog kojih je njegov kamion u petak oko 9.30 sati 'sijao smrt' na 133. kilometru autoceste A3 na Ininoj benzinskoj pumpi Novska sjever.

Kod te obrane ostao je i na ispitivanju u subotu popodne u sisačkom Županijskom državnom odvjetništvu, dodavši da mu je žao zbog nesreće. Filipović, koji se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće pritvoren je na mjesec dana, a njegov iskaz je snimljen i u prisustvu njegovog advokata Luke Lenića, kojeg mu je angažovao njegov poslodavac Miroslav Pejić, vlasnik kompanije "Marin Promet", koja se prevozom bavi već više od 25 godina.

"Mogu vam potvrditi da je moj klijent izrazio žaljenje zbog nesreće te da nije dodatno rekao ništa više od onoga što je iskazivao u policiji", izjavio je za Jutarnji list Lenić, koji je prije bio i načelnik u I. postaji saobraćajne policije. Lenić je rekao da će se žaliti na rješenje o određivanju pritvora njegovom branjeniku jer smatra da ne postoji opasnost da bi Filipović na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Ključno i najintrigantnije pitanje je zašto Ivan Filipović, vozač s gotovo 40-godišnjim iskustvom nije smanjio brzinu prilikom ulaska na benzinsku pumpu, iako mu je jasno istaknut znak ograničenja brzine na 40 kilometara na sat.

Da je htio natočiti gorivo, kako je rekao policiji, trebao je skrenuti krajnje desno, u saobraćajnu traku koja bi ga odvela do pumpi namijenjenih točenju goriva za kamione, a on je nastavio srednjom trakom i prvo je udario u vozilo HAC-a te je nastavio kretanje prema parkiralištu gdje su bila lična vozila, putnici, djeca. Koseći sve pred sobom na mjestu je usmrtio dvije 14-godišnjakinje, 26-godišnjakinji je nanio povrede opasne po život, a 28-godišnjakinji teške povrede, nakon čega je kamion preko ruba prešao na zelenu površinu i zaustavio se.

Izvanrednim tehničkim pregledom ustanovljeno je da su sve bitne funkcije kamiona MAN, od kočionog sistema do tempomata za koji je vozač tvrdio da se zablokirao, bile ispravne. Prije pokušaja zaustavljanja odmarao se kod Županje, a cijelo vrijeme vozio je 90 km/h i prevalio je 140 kilometara bez zaustavljanja, koristeći tempomat.

(Jutarnji)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije