Ex -Yu

"Vrela stolica" za novog ministra prosvjete Srbije

"Vrela stolica" za novog ministra prosvjete Srbije
Foto: Tanjug | "Vrela stolica" za novog ministra prosvjete Srbije

BEOGRAD - Đorđe Milićević, koji je imenovan za vršioca dužnosti ministra prosvjete Srbije nakon što je Branko Ružić podnio ostavku, samo je prelazno rješenje dok Socijalistička partija Srbije ne predloži premijerki Ani Brnabić novog kandidata.

Ko će sjesti u "vrelu stolicu" ministra prosvjete ostaje da se vidi u narednim danima. Kao potencijalne kandidate lider socijalista Ivica Dačić pominje Slavicu Đukić Dejanović, Radivoja Mitrovića, Predraga Markovića, Ivicu Radovića te Aleksandra Rastovića.

Ko god bude imenovan na tu funkciju čeka ga mnogo neriješenih problema koji muče prosvjetu: vršnjačko nasilje, nezadovoljstvo prosvjetnih radnika položajem i platama, realizacija male mature, uvođenje testiranja na drogu u školama, a pitanje je šta će biti sa državnom maturom: da li se samo odlaže ili se od nje odustaje.

Branko Ružić podnio je ostavku na mjesto ministra prosvjete nakon masovnog ubistva u školi na Vračaru.

Skupština Srbije konstatovala je ostavku 29. maja i od tada teče zakonski rok od 15 dana da premijerka predloži novog kandidata.

Posljednje dvije decenije resor prosvjete uglavnom je pripadao koalicionim partnerima vladajuće stranke, te je tako bilo i ovog puta kada se "dijelio kolač" u Nemanjinoj. Prosvjeta je pripala SPS-u, a Ružić je na tu funkciju došao kao njihov kadar. I sada se čeka da socijalisti predlože nekoga iz svojih redova.

Dok se to ne desi, kao prelazno rješenje imenovan je za v.d. ministra prosvjete Đorđe Milićević, jer Zakon o Vladi kaže "da ovlašćenja ministra kome je prestao mandat obavlja član Vlade koga predsjednik Vlade ovlasti". Brnabićeva je imenovala ministra bez portfelja, koji ponovo dolazi iz redova SPSa.

Opšte je poznato da prosvjeta nije resor za koji se političari otimaju, a posebno ne sada. Prije mjesec dana, prvi put u istoriji Srbije, dogodilo se masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar", gdje je učenik te škole K.K. (13) ubio devet đaka i čuvara te ranio šest osoba.

Pred novim ministrom je da gasi brojne požare, ali i da uspješno realizuje predstojeću malu maturu, koja je zakazana za 21, 22. i 23. jun. Prosvjetari kažu da novog ministra ne čeka vruća, već "vrela stolica". Nezadovoljni prosvjetni radnici, ali i đaci i roditelji najčešće su s pištaljkama dolazili pod ministarski prozor.

Bivši ministar prosvjete Srđan Verbić smatra da niko ne bi trebalo da prihvati da bude v.d. ministra prosvjete jer, kako kaže, ministar prosvjete u rukama nema nikakav poseban alat, nema moć da riješi probleme koji nisu samo problemi prosvjete, već cijelog društva. "Ministri prosvete generalno nemaju mogućnost da sami urade bilo šta. Još ako je neko doveden u poziciju da bude vršilac dužnosti i da ga čak ne imenuje Skupština, nego samo dobije zadatak da potpisuje ugovore, onda je to još lošija pozicija", kaže Verbić.

Navodi da to jeste "vruća stolica" jer ima najviše zainteresovanih strana skoro milion učenika i studenata, dva miliona njihovih roditelja, zatim oko 150.000 zaposlenih u prosvjeti i svi imaju svoje, uglavnom, kratkoročne interese, dok za sistemske stvari ne postoji podrška ni u okviru Vlade, parlamenta, medija.

Univerzitetski profesor Ivan Ivić kaže da je stanje u obrazovanju skoro tragično, da osim nasilja u školama ima još mnogo ozbiljnih problema.

Aleksandar Markov, predsjednik Foruma beogradskih gimnazija, smatra da je najurgentnije prevazilaženje krize koja je nastala u "Ribnikaru" i sve što se dešava po tom pitanju. To će, kaže on, biti prvi zadatak novog ministra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije