Ex -Yu

Vrhovni sud Hrvatske treba ponovo da odlučuje o slučaju Branimira Glavaša

Vrhovni sud Hrvatske treba ponovo da odlučuje o slučaju Branimira Glavaša
Vrhovni sud Hrvatske treba ponovo da odlučuje o slučaju Branimira Glavaša

ZAGREB - Ustavni sud Republike Hrvatske djelimično je ukinuo odluku Vrhovnog suda, kojom je Branimir Glavaš vraćen u istražni zatvor, ali to ne znaći da on izlazi iz Remetinca, potvrdila je Glavaševa obrana.

"Djelomično je usvojena naša ustavna tužba. Ustavni sud je ukinuo dio rješenja Vrhovnog suda i vratio cijelu priču na ponovno odlučivanje pred Vrhovni sud. Nije ukinuo sam istražni zatvor. Dakle, Glavaš danas ne ide van nego je sve vraćeno na ponovni postupak na Vrhovni sud", izjavila je o Višnja Drenški-Lasan, advokat Branimira Glavaša.

Glavašu je određen istražni zatvor jer je Vrhovni sud zaključio da je po Zakonu o kaznenom postupku takva mjera obavezna za okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od 5 godina.

S obzirom na to da je Ustavni sud u januaru ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima "garaža" i "selotejp" od 8 godina zatvora, na osnovu koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda, kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora.

Odluku, kojom je određen istražni zatvor Glavašu, njegovi advokati pobijali su ustavnom tužbom. Glavašev advokat Dražen Matijević kazao je da je odluka "jedina kakvu je Ustavni sud mogao donijeti".

Odluka kojom je Glavaš zatvoren u Remetincu donesena je nakon žalbe tužilaštva na odluku Vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda od 6. februarae, koje je zaključilo da se Glavaš nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. marta kada je počeo i štrajk glađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije