Ex -Yu

Vučević i Komlenski podnijeli krivičnu prijavu protiv Vučića i Vulina

Vučević i Komlenski podnijeli krivičnu prijavu protiv Vučića i Vulina
Foto: Arhiva | Vučević i Komlenski podnijeli krivičnu prijavu protiv Vučića i Vulina
Tanjug

BEOGRAD - Potpredsjednik SNS Miloš Vučević i poslanik Pokreta socijalista Ðorđe Komlenski predali su danas u Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina zbog, kako su rekli, navoda u medijima koji dovode u vezu državni vrh s organizovanim kriminalom.

Vučević je novinarima ispred Tužilaštva rekao da su preko svog pravnog zastupnika predali krivičnu prijavu, u kojoj su pobrojali navode koji su se konstantno posljednjih dana pojavljivali u medijima, ali i predstavnike nekih opozicionih stranaka, koji Vučića i Vulina dovode u vezu s kriminalnom grupom Belivuk-Miljković.

U krivičnoj prijavi, kako kaže, traže od tužilaštva da procijeni da li je nadležno za ovaj slučaj i ko je nadležan, te da utvrdi sve činjenice i da javnost Srbije dobije odgovor, odnosno, istnu.

"Bez ove prijave, odnosno bez iniciranja ove prijave, sve se svodi na mogućnost spekulacije, različitih tumačenja, tvrdnji ili onoga što naš advokat naziva 'mkp - medijski krivični postupak'", rekao je Vučević.

Prenio je novinarima da su u krivičnoj prijavi spomenuti KRIK, Birn, N1, Nova S, portal iz Hrvatske, koji su se, kako kaže, takođe bavili ovom temom, ali i saopštenje Stranke slobode i pravde.

Vučević je dodao da očekuje da tužilaštvo postupa po podnesenoj krivičnoj prijavi, a kako je rekao, preko pravnog zastupnika, on i Komlenski žele da budu aktivni u procesu koliko to zakon omogućava podnosiocima krivične prijave.

"Neka tužilastvo utvrdi ko je šta izjavio i neka da priliku onima koji se dovode u vezu da daju svoju izjavu", kazao je Vučević.

Na pitanje novinara da kao diplomirani pravnik kaže za koje tačno krivično djelo goni Vučića i Vulina, Vučević je rekao da on nije dužan da kvalifikuje krivična djela, već dokaze, odnosno navode.

"Kvalifikacije ostavljam nadležnom tužilaštvu", dodao je i pojasnio i da da su oni kvalifikovali djelo, to nije obavezujuće za tužilaštvo koje je jedino nadležno da to učini prema zakonu i Ustavu.

Upitan da li on ima saznanja da postoji veza između Vučića i Vulina s organizovanim kriminalom, Vučević kaže da je upoznat kao i svi drugi građani iz medija koji su prethodnih dana to plasirali kao apsolutnu istinu.

Na insistiranje novinara da odgovori na pitanje da li on sumnja da Aleksandar Vučić ima veze s klanom Belivuka, Vučević kaže da Tužilaštvo mora da raspravi te stvari.

"Tvrdim da tužilaštvo mora da raspravi te stvari, tvrdim da ovo ne može da ostane na novinskim naslovima, medijskim spekulacijama, nego da se o tome mora raspravljati pred nadležnim organima", naveo je.

Vučević je, odgovarajući na pitanje da li je predložio sučeljavanje Belivuka i Miljkovića s Vučićem i Vulinom, kazao da su on i Komlenski naveli dokaze iz kojih su definisali krivičnu prijavu, a da je za izvođenje dokaza zaduženo Tužilaštvo.

"Da li će saslušavati, sučeljavati, koristiti druga dokazna sredstva, to je na tužilaštvu", dodao je.

Na zahtjev novinara da dobiju krivičnu prijavu, Vučević je kazao da ne može da je da jer nije javni dokument, ali da svi znaju šta može da piše jer su to navodi koji su se prethodnih dana pojavljivali u medijima.

Vučević je kazao i da ne zna zašto sada postoji nervoza kod onih koji su tvrdili da postoji veza između Vučića i Vulina s kriminalnom grupom i kazao da sada imaju priliku da iznesu sve dokaze za koje tvrde da imaju.

Govoreći o krivičnoj prijavi za Jovanjicu, Vučević je kazao da se i tada pojavila nervoza kod onih koji su prije toga tvrdili da je Andrej Vučić kriv.

Komlenski je novinarima kazao da do trenutka dok mediji nisu prestali da prenose odbranu Belivuka i Miljkovića, koji po zakonu imaju pravo da kažu sve što žele, bilo da je istina ili ne, potreba za prijavom nije postojala.

"Onoga trenutka kada se to pretvorilo u tvrdnje da postoji veza Vučića i Vulina s organizovanom kriminalnom grupom, pominjanje kuće u Ritopeku, tvrdnje da je to tačno, tog trenutka se pojavio jasan pravni osnov da podnesemo krivične prijave kako bi tužilaštvo te tvrdnje preispitalo", naveo je Komlenski.

Ispred Tužilaštva u Nemanjinoj prisutni su bili i građani koji su došli da pruže podršku Vučeviću i predsjedniku Vučiću, među kojima je i predsjednik Udruženja nestalih, ubijenih, kidnapovanih na KiM Simo Spasićm.

Takođe, prisutan je bio i veliki broj medijskih ekipa.

Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe koji je osumnjičen za pet brutalnih ubistava, mučenje i dilovanje droge, na saslušanju u tužilaštvu govorio je, kako su naveli pojedini mediji koji tvrde da su imali uvid u transkript njegovog saslušavanja, o svom navodnom odnosu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tada je naveo da su Vučić i njegovi saradnici tražili od njega više usluga, među kojima i da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsjednika.

Takođe, Belivuk je kazao i da je od njega traženo da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbijedi mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz "CarGo".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije