Ex -Yu

Vučić: Ako se teror nastavi Srbi će napustiti sever Kosova i Metohije

Vučić: Ako se teror nastavi Srbi će napustiti sever Kosova i Metohije
Foto: Tanjug/AP | Vučić: Ako se teror nastavi Srbi će napustiti sever Kosova i Metohije

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će Srbi da napuste sjever Kosova i Metohije ukolio međunarodna zajednica bude dozvolila nastavak terora Aljbina Kurtija.

"Nismo daleko od toga, iako su Srbi odlučni da sačuvaju ognjišta. Kurtijev teror prevazilazi sve što normalan čovek može da pomisli. Upadaju u bolnice, vrtiće. Čak 122 dana nema nikakvog ulaska srpske robe na Kosovo i Metohiju, nema kiseonika u bolnicama", rekao je Vučić.

On kaže da je znao da će se Srbi na sjeveru Kosmeta pobuniti i da je stalno to govorio.

"Pa šta očekujete? Šta ste mislili? Ovo je najgori oblik po nas u kom je eksplodiralo. Ali moralo je da eksplodira", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao da je korjen problema u Kurtijevom režimu.

"Pre dve godine kada je Kurti došao na vlast počeo je stvarni teror nad Srbima i posvećeno se bave time", rekao je Vučić i dodao da je 11 odsto Srba otišlo sa Kosova i Metohije od kada je Kurti došao na vlast.

Vučić je rekao da je za situaciju na Kosovu i Metohiji kriv jer je vjerovao EU i SAD da će ispuniti šta su napisali u rješenju od prije godinu dana i što je dozvolio da Srbi zavise od drugih.

On je naveo da su službe Srbije rekonstruisale događaje u Banjskoj i da su njegova saznanja da su policajci samoproglašenog Kosova dobili nalog da uklone barikade.

"Kada su došli da ih uklone naišli su na eksploziv ito ih je diglo u vazduh. Jedan je ranjen, a drugi je poginuo. Onda je treći otvorio vatru, i tako je sve krenulo. Počeo je lov na Srbe", rekao je Vučić za televiziju "Hepi".

On je naveo da je Kurtijeva lista Srba za odstrel bila jedan od ključih razloga za ovu pobunu.

Predsjednik Srbije u emisiji pokazao fotografije na kojima se vide pripadnici policije samoproglašenog Kosova u Banjskoj koji u rukama drže puške "M70" proizvedene u Kragujevcu.

"Nismo im to zvanično prodali. Niko ne pita odakle njima 20 puta više pušaka nego što su ih tamo /u Banjskoj/ `pronašli`", rekao je Vučić.

On je naveo da će Srbija insistirati da se sazna istina o ubistvu Srba, ali i da se nađu odgovorni za ubistvo policajca.

Vučić je rekao da neće ostaviti srpski narod na Kosovu i Metohiji bez podrške Srbije.

"Pomažemo im koliko možemo. U novcu više nego ikada, politički više nego ikada, ali bezbednosno ne možemo", naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije