Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Vučić: Bilateralni sporazum sa SAD, ne trilateralni

Vučić: Bilateralni sporazum sa SAD, ne trilateralni
Foto: Tanjug | Vučić: Bilateralni sporazum sa SAD, ne trilateralni
Tanjug

VAŠINGTON - Delegacija Srbije je u Vašingtonu potpisala bilateralni sporazum sa SAD, o ekonomskoj saradnji sa Prištinom, a ne trilateralni, i u njemu Priština nije pomenuta kao subjekat međunarodnog prava, poručio je danas u Vašingtonu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U tekstu sporazuma nema tačke deset, nema priznanja, ljudi u Srbiji mogu da odahnu, istakao je.

"Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovoljan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli", rekao je Vučić novinarima nakon potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući.

On je istakao da je riječ o bilateralnom sporazumu sa SAD.

"Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava, što je važno za nas", rekao je Vučić.

On je dodao da je od izuzetnog značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD.

Vučić je danas izjavio da Sporazum koji je potpisan u Vašingtonu podrazumijeva da Američki razvojni fond otvara kancelariju samo u Beogradu, ne i u Prištini, kao i nigdje u regionu, te istakao da je na to veoma ponosan.

Vučić je u izjavi medijima u Vašingtonu rekao da to znači "jak signal" svim kreditnim agencijama, signal investitorima, kako američkim, tako i zapadnoevropskim da ulažu u našu zemlju, ali i želji Amerike da posluje na srpskom tržištu.

"To je dobra vest. Amerikanci će nadgledati sa nama važne projekte", rekao je Vučić i dodao da su među tim projektima izgradnja auto-puta do Prištine.

Podsjetio je Srbija u saradnji sa Evopskom investicionom bankom gradi auto-put od Niša do Pločnika, ali da se još ne zna kako će biti finansiran deo od Pločnika do Merdara.

Ističe da će izgradnja tih auto-puteva povezati Prištinu i centralnu Srbiju i lakše kretanje građana.

Sporazum podrazumijeva, dodaje Vučić, i izgradnju pruge, odnosno željezničko povezivanje Prištine sa centralom Srbijom.

Ističe da će izgradnja željeznice ići preko Merdara, jer je, ukazuje predsjednik, postojala ideja Prištine da pruga ide preko sjevera Kosova i da Srbija nema kontrolu nad železnicom.

"Tu smo uspeli da izbegnemo malu zamku", rekao je Vučić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije