Ex -Yu

Vučić: Bolne, ali spasonosne reforme

Vučić: Bolne, ali spasonosne reforme
Vučić: Bolne, ali spasonosne reforme

BEOGRAD - Posebna sjednica Skupštine Srbije, na kojoj će biti izabrana nova vlada, počela je izlaganjem ekspozea mandatara za sastav vlade Aleksandra Vučića.

Vučić je, obraćajući se poslanicima u Domu Narodne skupštine Srbije, poručio da je pred Srbijom teško vrijeme u kome moraju da budu ispravljene greške iz prošlosti i da se pokaže spremnost za bolne, ali spasonosne reforme.

On je naglasio da je program Vlade, koji će danas izložiti, hrabar i ambiciozan, ali dostižan.

"Želim rezultat za našu Srbiju, ne vlast i moć, već snažnu zemlju na koju ćemo biti ponosni u svetu, voleti, čuvati i braniti od svih zemlju zbog koje ćemo prestati da se žalimo nad svojom sudbinom i uzeti lopatu, čekić, olovku u ruke i braniti sve što volimo", rekao je Vučić.

On je poručio da je svjestan velike odgovornosti, znajući da od svake mjere zavisi budućnost zemlje i naroda. "Umesto retrovizora, moramo uzeti dvoglede i moraćemo da menjamo pogled na budućnost", poručio je mandatar za sastav nove vlade Srbije.

Vučićev ekspoze mandatara ispisan je na oko 70 stranica i očekuje se da će njegovo izlaganje trajati tri sata. Poslije ekspozea, poslanici će imati pet sati da daju mišljenje, a zatim će glasati.

Članovi Vučićevog kabineta će, potom, položiti zakletvu.

Sjednici prisustvuju predsjednik Tomislav Nikolić, članovi diplomatskog kora, predstavnici vjerskih zajednica i nosioci pravosudnih funkcija, guverner Narodne banke Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković, predstavnici Srpske akademije nauka i umjetnosti, grada Beograda, te Skupštine Vojvodine.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče Zakon o ministarstvima i izmjene Zakona o Vladi, čije je usvajanje bilo preduslov da vlada bude danas izabrana.

Srbija će razvijati najbliže odnose sa Republikom Srpskom

 Mandatar za sastav vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija razvijati najbliže odnose sa Republikom Srpskom u skladu sa Dejtonskim sporazumom i čuvati interese srpskog naroda u skladu sa najvišim normama međunarodnog javnog prava.

"Jaka Srbija znači uvek stabilnu Republiku Srpsku", poručio je Vučić u ekspozeu koji danas izlaže u Skupštini Srbije.

Vučić je najavio da će na funkciji premijera Srbije njegova prva posjeta inostranstvu biti posjeta BiH.

On je istakao da će Vlada Srbije učiniti iskren napor da bi promovisala dobru volju i zdrave odnose sa svim zemljama i vladama u regionu.

"Ova saradnja biće zasnovana na uzajamnoj saglasnosti u vezi sa teritorijalnim integritetom svake zemlje i unapređenju ekonomskih veza. Kao prvi znak takve politike odlučio sam da moja prva zvanična poseta van granica Srbije bude BiH", rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbiju izgraditi kao zemlju mira, ali da će pomagati očuvanju mira u cijelom svijetu.

Tri velika zadatka nove vlade

Reforma ekonomije kroz paket reformskih zakona, jačanje privatnog sektora i konsolidacija budžeta - tri su velika zadatka nove vlade Srbije, rekao je mandatar Aleksandar Vučić pred poslanicima na posebnoj sjednici Skupštine Srbije.

Vučić je u ekspozeu, čije je izlaganje trajalo više od tri sata, najveći dio posvetio ekonomiji, najavljujući da bi paket reformskih zakona u oblasti ekonomije trebalo da bude usvojen do 15. jula.

Obrazlažući program Vlade, Vučić je rekao da će privatni sektor biti podržan davanjem podsticaja malim i srednjim preduzećima, te da neće dodatno biti opterećivan novim porezima.

On je najavio da će do kraja juna biti izvršen rebalans budžeta i u okviru najavljene konsolidacije budžeta najavio velike uštede, ističući da će na godišnjem nivou država morati da uštedi 1,5 milijardi evra.

Prema njegovim riječima, to je put da preostane više novca za radna mjesta, podizanje životnog standarda i očuvanje penzija. On je poručio da bi od kraja 2016. godine Srbija trebalo da ima zdraviju ekonomiju, a građani veće plate.

Vučić je najavio umanjenje plata u javnom sektoru za 10 odsto, uvođenje platnih razreda, profesionaliizaciju u javnim preduzećima, smanjenje troškova državnih zvaničnika i službenika, smanjenje podsticaja za sportske klubove.

On je najavio da bi budžetski deficit do kraja 2017. godine trebalo da bude na nivou od tri do četiri odsto, a najavio je i završetak restrukturisanja 153 društvena preduzeća.

Kada je riječ o politici prema Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da će lično zastupati Srbiju u pregovorima sa Prištinom i poručio da neće bježati od kosovskog problema. "Nećemo priznati nezavisnost Kosova i Metohije, ali hoćemo da živimo u miru sa Albancima", istakao je Vučić.

On je rekao da će, nakon prvog reformskog talasa u prvih 100 dana rada Vlade, do kraja 2014. godine biti povučeni potezi u još pet bitnih reformi, među kojima su agresivna borba protiv sive ekonomije, kao i reforma sudstva, za koje bi u tom periodu trebalo da bude zaokružen zakonski okvir.

Sveobuhvatne strukturne reforme Vučić je najavio za period od 2015. do 2017. godine, a rekao je da će sistemske reforme biti provedene u zdravstvu, obrazovanju, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Vučić je rekao da će Vlada Srbije nastaviti punom snagom pregovore sa EU, s ciljem da se sva pregovaračka poglavlja zatvore prije 2018. godine.

On je najavio i formiranje Jedinice za implementaciju projekata pri Vladi Srbije, koja će nadgledati provođenje u praksu odluka vlade i zakona, a jedinica će odgovarati lično premijeru.

Mandatar je predstavio i kandidate za ministre u njegovom kabinetu.

Kandidat za ministra finansija je Lazar Krstić, za ministra privrede Dušan Vujović, za ministra poljoprivrede i životne sredine Snežana Bogosavljević- Bošković. Zorana Mihajlović je kandidat za potpredsjednika vlade i za ministra saobraćaja, građevine i infrastrukture, Aleksandar Antić je kandidat za ministra energetike i rudarstva, a Nikola Selakovića za ministra pravde.

Rasim Ljajić je kandidat za potpredsjednika vlade i ministra trgovine, telekomunikacija i turizma, Kori Udovički za potpredsjednika i ministra državne uprave i lokalne samouprave, Nebojša Stefanović za ministra unutrašnjih poslova, Srđan Verbić za ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, a Zlatibor Lončar za ministra zrdavlja.

Ivica Dačić je kandidat za prvog potpredsjednika vlade i ministra spoljnih poslova, Aleksandar Vulin za ministra rada, zapošljavanja i boračkih i socijalnih pitanja, a Ivan Tasovac za ministra kulture i informisanja.

Kandidat za ministra bez portfelja zaduženog za EU je Jadranka Joksimović, dok je Velimir Ilić kandidat za ministra bez portfelja zadužen za vanredne situacije.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o ekspozeu za koju poslanici na raspolaganju imaju ukupno pet časova, a zatim će glasati o planu i programu Vlade.

Poslije glasanja poslanika, članovi nove vlade položiće zakletvu.

SNS i SVM potpisali koalicioni sporazum

Srpska napredna stranka /SNS/ i Savez vojvođanskih Mađara /SVM/ potpisali su danas koalicioni sporazum kojim se definišu odnosi ove dvije stranke u novoj vladi i trasiraju pravci budućeg razvoja Srbije.

Sporazum su potpisali lideri SNS-a Aleksandar Vučić i SVM Ištvan Pastor.

Potredsjednik SNS-a Igor Mirović je, nakon potpisivanja sporazuma, rekao novinarima da se sporazumom definišu zaštita manjinskih prava, posebne oblasti koje su od interesa za pokrajinu Vojvodinu, evropske integracije, važni infrastrukturni projekti, korištenje IPA fondova, kao i zemljišna politika, odnosno zaštita poljoprivrednog zemljišta.

On je dodao da se definišu i određene istorijske teme koje su opterećivale odnose Srba i Mađara.

Pastor je rekao da je potpisani sporazum kruna "veoma važne procedure formiranja nove vlade", te da SVM ovim sporazumom može biti primjer drugima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije