Ex -Yu

Vučić: Borićemo se do kraja za istinu i protiv rezolucije o Srebrenici, sutra u BiH

Vučić: Borićemo se do kraja za istinu i protiv rezolucije o Srebrenici, sutra u BiH
Foto: Tanjug | Vučić: Borićemo se do kraja za istinu i protiv rezolucije o Srebrenici, sutra u BiH

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se Srbija do kraja boriti za istinu i pravdu, kao i protiv lobiranja da se srpski narod proglasi genocidnim rezolucijom o Srebrenici u UN, te poručio da će se protivnici iznenaditi stepenom otpora slobodarskih naroda u svijetu.

On je naveo da je juče dobio zvaničnu potvrdu SAD da će "izuzetno jako da lobiraju za rezoluciju o Srebrenici".

"Ići ću u Njujork da se borim protiv njihovog lobiranja i da razgovaram sa prijateljskim i slobodarskim zemljama", rekao je Vučić.

On je naveo da je napisao pismo za predsjednika Generalne skupštine UN koje će mu uručiti specijalni izaslanik Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i jedan od lidera opozicije u Srbiji.

"Jeremić će sutra predsedniku Generalne skupštine UN uručiti moje pismo i preneti sve moje poruke. Imaćemo na još nekoliko adresa specijalne izaslanike. Pozivam ljude različitih opcija da pomognu u tome, jer su nam potrebni višeslojni razgovori o rezoluciji o Srebrenici, gde moramo da pokušamo da objasnimo ljudima da to nije negiranje užasnog zločina koji se dogodio, već da je reč o geopolitičkoj igri velikih sila koje su nas u međuvremenu obavestile da će snažno lobirati za tu rezoluciju", rekao je Vučić, prenosi Srna.

Govoreći o hapšenju Srećka Sofronijevića iz Zvečana, on je naveo da su prištinske vlasti juče uhapsile izuzetno hrabrog čoveka kojeg su ranije ranili albanski teroristi - policajci koji, prema Briselskom sporazumu, nisu imali pravo da budu na sjeveru Kosova i Metohije.

Vučić je rekao da Sofronijevića gone zbog rušenja ustavnog poretka takozvane Republike Kosovo i najavio da će Srbija od sljedeće sedmice goniti sve koji krše njen ustavni poredak.

On je dodao da će sutra i u utorak, 16. aprila, boraviti u Mostaru, i da bi trebalo da sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom ode do jedne opštine u Istočnoj Hercegovini. Vučić je dodao da je napisao 14 pisama evropskim liderima u kojima je zatražio da još jednom razmotre odluku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, da na Komitetu ministara njihova odluka bude drugačija.

On je naveo da je jasno da na Kosovu ne postoji vladavina prava, da se tamo sprovodi teror i da Zajednica srpskih opština /ZSO/ nije formirana ni poslije 11 godina.

"Posebno sam ukazao na trik kojim će se služiti 10. maja kada će poslati nacrt ZSO u tobožnji ustavni sud na ocenu ustavnosti, posle kojeg naravno ništa neće uraditi, ne bi li nekome zamazali oči i obezbedili glas u Savetu Evrope", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije