Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Vučić: Glasine da Albanci neće doći u Brisel na dijalog

Vučić: Glasine da Albanci neće doći u Brisel na dijalog
Foto: Tanjug | Vučić: Glasine da Albanci neće doći u Brisel na dijalog
Srna

BEOGRAD, PARIZ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka u Parizu, da je čuo neke glasine da Albanci uopšte neće da dođu u Brisel na dijalog, ali da će sačekati da vidi šta će biti.

On je naveo da mora da vidi šta je ideja, te dodao da je Srbija spremna za dijalog i da se trudi da pokaže da je partner, da ne želi da bježi od teških tema, a onda se iznenadi kad neko kaže da ne može da dođe zbog unutrašnjih prilika.

"A šta ja da kažem (za nerede)... Zahtev iz Prištine da se ne održi briselski dijalog pokazaće na dobar način ulogu i Srbije, ali i Prištine. A kakva će reakcija da bude Amerikanaca, to je druga priča i stvar između njih", rekao je Vučić novinarima.

On je naveo da je sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - današnjem samitu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i o budućnosti Evrope i Srbije u EU.

"Moram da kažem da se mi dobro razumemo, Makron uvek govori jasnim jezikom", kaže Vučić.

Odgovarajući na pitanje šta ako opet bude opstrukcije dijaloga, Vučić kaže da je to važno pitanje i da to nije dobro za Srbiju, jer mora da sačuva mir i stabilnost i zaštiti Srbe na Kosmetu.

"Ako ludilo krene na Kosovu oko Tačijeve optužnice i njihovih međusobnih sukoba, to je uvek muka za Srbe, zato sam želeo da kroz razgovore sačuvamo naš narod", naveo je Vučić.

On je dodao da Srbija pokazuje svoju ozbiljnost i za to dobija poštovanje, pogotovo u Francuskoj.

Kada je riječ o današnjem samitu o Kosovu i Metohiji, u organizaciji Njemačke i Francuske, Vučić je rekao da nije siguran da će moći da se usvoji zajednička izjava.

Vučić kaže da će danas biti otvoren razgovor i da će vjerovatno svi dati posebne izjave o tome kako vide budućnost dijaloga i postizanje kompromisa i Srbija i Albanci i EU.

"Obavestio sam Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju pristupanja EU, obavestićemo i Brisel zvanično", rekao je Vučić.

Govoreći o protestima u Srbiji, Vučić je naveo da nikome neće biti dozvoljeno da nasiljem zauzima vlast.

Vučić će danas učestvovati na video-samitu čija će glavna tema biti Kosovo i Metohija u organizaciji Makrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, kao uvod u nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji bi trebalo da bude održan u nedjelju u Briselu

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije