Ex -Yu

Vučić: Idem sutra na Kosovo

Vučić: Idem sutra na Kosovo
Foto: Tanjug | Vučić: Idem sutra na Kosovo

BEOGRAD - Idem sutra na Kosovo i Metohiju i prvo ću obići Gazivode, rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

"Obratiću se našem narodu, imaću buran i ispunjen dan, verovatno do ponoći možda i duže, ali želim da ljudi čuju istinu, možda im se sve i ne svidi, ali moje je da se borim. Imam i ličnu obavezu jer sam na KiM dobio najveću podršku, za mene je glasalo 80 odsto Srba", rekao je Vučić.

Kako je naveo, pokusasaće da se u "nemogućoj situaciji" izbori.

"I boriću se jer osećam ogromnu odgovornost", poručio je Vučić.

Nastavićemo dijalog, želimo mir

Vučić je poručio danas da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom da bi sačuvao mir, ali ne u vrijeme kada je to najavljeno iz Brisela, za dvije sedmice, jer će tada, kako je najavio, biti u Kini.

"Suština je da pronalazimo dobra rešenja za budućnost", rekao je Vučić u obraćanju javnosti, nakon povratka iz Brisela, gde je duže od dva sata razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, ali ne i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Odluku da ne razgovara sa Tačijem objasnio je teškim pritiscima na Srbe na KiM, na njihove političke predstavnike i zvaničnike Srbije koji se bore sa srpske nacionalne interese u međunarodnoj areni.

Precizirao je da su predstavnici vlasti u Prištini u poslednja 71 sata vodili tešku i neprimjereni, do sada neviđenim pritiscima na predstavnike Srpske liste i na zvaničnike Srbije da se Fatmir Ljimaj izglasa sa šefa pregovaračkog tima u kosovskom parlamentu.

"Mi smatramo da je to demokratsko prava da poslanici Srpske liste ne podrže Ljimaja", rekao je Vučić i dodao da je dvoljno da podsjeti da je riječ o čovjeku koji je optužen za najteže zločine nad našim narodom.

Ima, istakao je, Ljimajev dosije sa sve izjavama svjedoka o tim zločinima.

Vučić je rekao da su pritisci bili toliko veliki da je i sam bio zapanjen da tako nešto može da dođe do tolikih granica.

"Pedeset poziva sam imao iz Evrope i svijeta i svima sam rekao nemojte da ukidate demokratiju i pravo na drugačije mišljenje", rekao je.

Međutim, dodao je, kada neko treba da bude označen krivi, uvijek su to, kaže Srbi.

Pa i sada su Srbi optuženi da destabilizuju Kosovo

"Srbi su krivi jer imaju svoj mozak i svoje mišljenje. To je za njih destabilizacija, što je sumanoto", rekao je predsjednik.

Pozvao je vlast u Prištini da objasni sprečvanje Marka Ðurića ponovo da pređe administrativni prelac.

Držlai su ga kaže 25 min na Brnjaku, a kada se Ðurić okrenuo, pozvali su ga da se vrati.

Pošto su odbili da o svemu tome dostave informacijuu u pisanoj formi, Vučić kaže da su tražili snimke sa kontrolnih kamera na kojima je sve zapisano.

"Svi, cela Evropa zna da mi govorimo istinu", rekao je Vučić.

Predsjednik je rekao da je sve ovo ispričao da bi građani znali u kakvoj atmosferi je otišao u Brisel.

Pokušao je, kaže, da reaguje i da ih prizove pameti i racionalnom ponašanju jer nama je potreban mir, a trvenja i sukobi, ali je, kaže poslije toga dobio zabranu posjete Gazivodama.

Govoreći o prirodi Albanaca, Vučić kaže da oni znaju da prijete, ali samo kada to rade za svoje unutrašnje potrebe, a kada su Evropi, kada dođu u Brisel kažu da je sve u redu i da nema problema da Vučić dođe na KiM.

"Eto, to je bio razlog zbog kojeg nisam hteo da razgovaram sa Tačijem, ali nećemo prekinuti dijalog", rekao je Vučić citirajući Isaka Rabina koji je rekao da ne se ne mora razgovarati sa prijateljima, ali da se mora i treba razgovarati sa neprijateljima.

"Moja namera od početka nije da huškam Srbe na sukobe, ne da trgujem njihovom krvlju i njihovom budućnošću, već da se ponašam odgovorno i da se borim za rešenje problema u sukobu sa Albancima", poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije