Ex -Yu

Vučić: Kakva bi se kuka i motika digle da Izetbegoviću odgovorim kako bih mogao

Vučić: Kakva bi se kuka i motika digle da Izetbegoviću odgovorim kako bih mogao
Foto: Tanjug/Zoran Žestić | Vučić: Kakva bi se kuka i motika digle da Izetbegoviću odgovorim kako bih mogao

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o tome da Srbija nema pravo na Kosovo i Metohiju pokazuju ne samo nepragmatičan i nerealističan pristup, već i nedostatak ideje za budućnost.

Vučić je rekao da ga je zabrinula ta izjava, koja govori o nepostojanju svijesti o realnosti.

"Zamislite sad, ne želim da budem zlonameran da mu odgovorim onako kako bih mogao da mu odgovorim, a pretpostavljate šta bi moj odgovor mogao da bude i kakva bi se kuka i motika digle i šta bi svet mogao da kaže", rekao je novinarima Vučić u Palati Srbije.

Prema njegovim riječima, ono što govori Izetbegović kazuje ne samo o nepragmatičnom i nerealističnom pristupu, već i o nedostatku ideje za budućnost i bilo čega što bi značilo odustajanje od svojih maksimalističkih zahtjeva i prihvatanje da postoje neki drugi koji drugačije misle.

"Zato s pažnjom i s poštovanjem uzimam ono što oni govore, gledam da ćutim i da pokušam da zajedno sa mojim prijateljima iz Vlade Srbije i Narodne skupštine Srbije taj brod koji se zove Srbija usmjerimo ka mirnoj luci, bez sukoba s komšijama i bez teških riječi", rekao je Vučić.

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana da Srbija da bi postala dio EU mora da prihvati neke temeljne vrijednosti, te da između ostalog, prizna navodni genocid u Srebrenici, Vučić je rekao da su svi uslovi Zagreba do sada bili politički, a dolaze iz zemlje koja je stvorila Prebilovce, Jadovno i Jasenovac.

On je naglasio da je broj žrtava u Jasenovcu, čak i prema izvještaju Franje Tuđmana, višestruko veći nego u Srebrenici, ali da se Hrvati tim ne bave i to ne dovode u pitanje.

Vučić je rekao da je taj hrvatski ministar porijeklom iz mjesta kod Bugojna odakle su i Vučićevi preci i da zna šta se dešavalo s njegovim komšijama koji su se prezivali Vučići, Čavići, Stanići...

U osvrtu na rezoluciju Podgorice o Srebrenici, Vučić je rekao da tamošnji vlastodršci neće uspjeti da stave žig sramote na čelo bilo kog Srbina, a pogotovo ne na cijeli narod.

On je poručio da će Srbija nastaviti da pomaže Srbe u Crnoj Gori, te da slijede razgovori s predstavnicima lokalne samouprave u Nikšiću.

Vučić je iskazao zadovoljstvo zbog današnjeg razgovora sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, poručivši da Srbija dosljedno podržava politiku jedne Kine, a Peking suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije