Ex -Yu

Vučić: "Milosrdni anđeo" čin bezdušja

Vučić: "Milosrdni anđeo" čin bezdušja
Foto: N.N. | Vučić: "Milosrdni anđeo" čin bezdušja

ALEKSINAC - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na državnoj ceremoniji obilježavanja 19 godina od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju da su čin bezdušja nazvali "Milosrdni anđeo", kao da se uništavanje može nazvati ljudskim.

"Šta da kažemo kada su nam ubili 2.500 ljudi u tačno 2.500 napada", rekao je Vučić i upitao kako ljudima objasniti da je neko iz čista mira ubijao.

On je rekao da je ubistvo u Aleksincu bilo namjerno, kao i da je bombardovanje bilo sa jasnom namjerom da se ubijaju ljudi, ali i vojnici i policajci.

"To je bio cilj, to je bila cena da bi oni pobedili, kako su oni rekli, zlo", rekao je Vučić i dodao da je to "zlo" bila borba srpskog naroda za slobodu.

Vučić je istakao da se u posljednjih nekoliko godina obilježava stradanje srpskog naroda u raznim mjestima.

"Koliko toga je učinjeno protiv našeg naroda. Širom Srbije su ubijani ljudi", istakao je Vučić.

Okupljenima se obratio i svjedok doktor Bratislav Miladinović, koji je u NATO bombradovanju izgubio majku, oca i sestru.

Državnoj ceremoniji u Aleksincu prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i premijer Srbije Ana Brnabić.

U Aleksincu, gradu velikog stradanja tokom NATO agresije 1999. godine, organizovana je državna ceremonija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bomardovanja.

Aleksinac je u toku agresije bombardovan u dva navrata. Najteže bombardovanje Aleksinca desilo se 5. aprila 1999. godine kada su u 21.35 časova sa sedam projektila pogođene dvije centralne gradske ulice. Poginulo je 11 građana, a 50 je povrijeđeno. Uništeno je 700 stambenih objekata, zdravstvene ustanove i privredni objekti.

Aleksinac je ponovo bombardovan u noći 27. na 28. maj 1999. Od posljedica ovog bombardovanja poginulo je troje ljudi.

Napadi NATO avijacije počeli su na današnji dan prije 19 godina. Trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procjenama različitih izvora, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi.

U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Odluka o bombardovanju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije donesena je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije