Ex -Yu

Vučić: Ne dolazi u obzir da Albanci dobiju sve, a mi ništa

Vučić: Ne dolazi u obzir da Albanci dobiju sve, a mi ništa
Foto: Tanjug arhiva | Vučić: Ne dolazi u obzir da Albanci dobiju sve, a mi ništa

NJUJORK - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da mogućnost da kosovski Albanci dobiju sve, a Srbi ništa - ne dolazi u obzir i da na to kao predsjednik Republike a ni parlament nije spreman i da je to prenio američkim zvaničnicima tokom razgovora u Njujorku.

Vučić je rekao šta su stavovi Srbije i da "mogućnot da Albanci dobiju sve a mi ništa, da mi njih priznamo - da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom koje bi na to bilo spremno".

"A spremni smo za razgovor, da što pre počnemo razgovore kako bismo sprečili svaku mogućnost destabilizacije", rekao je Vučić za RTS.

Dobro je to što podržavaju naš evropski put, a drugo je to da ne ulaze u to kako bi trebalo da izgleda dogovor između Beograda i Prištine, ali je važno da se postigne dogovor između Srba i Albanaca, objašnjava poruke Stejt depratmenta.

"I ono što je loša stvar i ono što je drugačije u odnosu na raniji period, ali ne sasvim novo, to je da oni traže međusobno priznanje. Suštinski to nije velika novost, to smo negde i očekivali, ali smo rekao bih negde pod tepih stavljali sami zahteve velikih sila i trudili se da uživamo u sopstvenim snovima i mitovima. Naše srpske uši su neretko nežne da čujemo sve ono što zaista misle o Srbiji i odnosu sa Prištinom", rekao je on.

Upitan da prokomentariše i protumači saopštenje Stejt departmenta u kojem se navodi da SAD ohrabruje da se fokusira na postizanje tog streteškog cilja ubrzanjem reformi, kao i da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju, Vučić kaže:

"Suština je u tom delu oko međusobnog priznanja, jer vidim da su mnogi u našoj zemlji koji su doprineli stavaranju uslova za dosnošenje odluke o nezavisnosti Kosova, Prištini i međuanrodnoj zajednici našli u tome neku veliku novost. To nije potpuno novi stav SAD, oni su 2008. godine priznali nezavisnost Kosovo. Amerika je velika sila i ma šta mi govorili, kakvo kod imali rukovodstvo tu njihovu odluku nećemo promeniti", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije izrazio je večeras uvjerenje da ne očekuje da će do nastavka dijaloga između Beograda i Prištine doći prije derembra, kada očekuje, uz snažni pritisak SAD, ukidanje taksi koje je Priština uvela prije godinu dana.

"Mislim da oni svakako do kraja novembra, početka decembra neće ukidati takse, jer je trenutno prestiž i glasovi u Prištini dobijaju samo kada se najgore govori o Srbiji, neretko i o srpskom narodu", pojasnio je Vučić koji se nalazi u posjeti SAD.

Vučić je istakao da je iluzorno očekivati da bilo ko u tim uslovima predizborne kampanje traži ono što je racionalno i normalno, a to je da ukinu anticivilizacijske takse.

"Verujem da će se u decembru uz snažni pritisak SAD to dogoditi“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije