Ex -Yu

Vučić: Ne prihvatamo ni nezavisnost ni članstvo Kosova u UN

Vučić: Ne prihvatamo ni nezavisnost ni članstvo Kosova u UN
Foto: N.N. | Vučić: Ne prihvatamo ni nezavisnost ni članstvo Kosova u UN

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon današnjeg razgovora sa premijerkom Anom Brnabić da ne postoji volja ni srpskom rukovodstvu za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvu Kosova u UN.

"O svemu drugom možemo da razgovaramo iako će uvek biti teme koje će izmišljati samo da bismo se bavili onim što njima odgovara, samo da nikad ništa ne bude u skladu sa međunarodnim pravom čak ni u skldu sa aktima koje smo uz podršku EU zajednički doneli", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je izjavio ne iznoseći detalje, da je suština prijedloga Njemačke i Francuske o KiM da Srbija dopusti ulazak tzv. Kosova u sve međunarodne organizacije, i Ujedinjene nacije, a da bi Srbija za to, iako nije precizirano, dobila brži ulazak u Evropsku uniju, i vjerovatno ekonomske značajne koristi, te poručio da je za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude član UN.

Vučić je rekao da je na stolu prijedlog Njemačke i Francuske, o kojem mora da se razgovara i razmišlja, jer se ne može “baciti kroz prozor” prijedlog dvije najmoćnije zemlje, što je neodgovorno i neozbiljno.

“Naša najveća greška je što smo prihvatili da EU rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa KiM, i dalje nismo na ozbiljan način uspeli da postavimo pitanje formiranja ZSO”, istakao je Vučić,

Takođe je izjavio je da se vrši psihološki pritisak na Srbe na KiM i da je posljednji slučaj bio 6. oktobra kada su britanski vojnici u velikom broju bili na sjeveru KiM, kao i da Amerikanci povećaju svoje prisustvo, pošto će im doći još 300 vojnika iz Ilinoisa.

"U drugom nivou su problemi na KiM, svakodnevne provokacije Albanaca i pojavljivanje različitih policijskijh jednica koje nemaju nikakve veze sa Direktoratom i reginalnom policijom sever. U pitanju je poseban psihoški pritisak, a oni će reći da su to redovne aktivnosti", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije