Ex -Yu

Vučić: Ne prođe ni 10 dana bez provokacije

Vučić: Ne prođe ni 10 dana bez provokacije
Foto: Tanjug | Vučić: Ne prođe ni 10 dana bez provokacije

BEOGRAD - Nisam neko ko nije u stanju da prihvati da je pogrešio, zato je važno ispraviti to, makar to bila samo taktička procena, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nakon vojne vježbe u Nikincima.

"Pred nama je teško vreme, ko god misli da će neko da nas ostavi  na miru po pitanju Kosova, neće. Ni ovi iz Prištine koji ništa drugo ne rade osim što sede  i čekaju da smisle neku novu ludost ne bi li Srbima napakostili i ne bi li izazvali neku novu krizu, ili ovi što menjaju taktički mišljenje.  Važno je da budem tamo", kazao je Vučić, koji je odlučio da prisustvuje samitu u Tirani.

Dodao je da velike sile ne mijenjaju svoje stavove i da će one željeti da Srbija na ovaj ili onaj način ili pusti Kosovo u Ujedinjene nacije ili da ih prizna.

"Onda će reći da je fantastičan ustupak da ne dođe do međusobnog priznanja, nego samo da ih pustimo u Ujedinjene nacije. To su trikovi za malu decu - kao kad smo mali igrali klikere na trokiše, da li si se upecao ili nisi. Tako i oni misle da sa nama mogu da se igraju kao da nismo ozbiljna, slobodna i nezavisna država. Ali takva su pravila igre - suviše smo mi mali da bismo mogli promeniti ceo svet, ali smo dovoljno ponosni i snažni da svoju zemlju sačuvamo", naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da ga brine koji je sljedeći potez Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, i Prištine.

"Brinem šta će da urade sledeće nedelje, jer nisu propustili 10 dana da ne naprave neku namernu provokaciju da bi izazvali bilo kakav haos.  Kao da neko po komandi uzme i kaže opet", kazao je Vučić.

On je juče donio odluku da ide na samit EU i zapadnog Balkana u Tirani jer očekuje da će biti neke koristi od njegovog odlaska u Tiranu.

"Ako ne bih otišao, bilo bi sigurno velike štete za našu zemlju. Tamo ima dobrih stvari za naše građane, imaćemo dobre razgovore o tome i zbog tih 165 miliona koje ćemo dobiti za enegetiku. Za mene je teško kad je reč o KiM da razumem taj jezik dve strane, a da pri tome nismo ništa uradili. To mi je izazvalo i jed i bes i nadam se da se ne ljute", rekao je on i dodao: "Dogodi vam se, živ ste čovek, da emotivno reagujete. Nisam ni blesav, ni pijan, ni lud..."

Vučić je rekao da je o tome razgovarao sa svim svojim saradnicima i sa prijateljima predsjednicima više zemalja i premijerima.

"Ja nemam problem kao što sam rekao, nije to pitanje moje sujete, morate da razumete da se već 10 i po godina trudim svakog dana da nikada ništa ili što je manje moguće ličnog iskažem, da uvek vodim računa o svemu i ponekad vas emocije obuzmu kada ne znatae šta da učinte, kada vam neko mesecima i godinama proizvodi samo krize", rekao je on.

Kazao je i da sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, nije razgovarao o tome, kao i da je pripremio još nekih pitanja o kojima će pričati na samitu EU - zapadni Balkan.

Govoreći o razgovorima sa Lajčakom on je rekao da je njegovo bilo da mu kaže da je za Srbiju ZSO nešto gdje nema preskakanja.

"ZSO pa da onda razgovaramo o tim belosvetskim pitanjima. To sam rekao Lajčaku, svima, i to ću reći svima u Tirani", rekao je Vučić.

Upitan šta očekuje od samita, on je rekao da ima zakazane posebne bilaterale sa nizozemskim i belgijskim premijerima, što je za njega bilo iznenađujuće. (Novosti, Euronews)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije