Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Vučić: Ne treba nam priznanje Kosova, mi smo već priznata država

Vučić: Ne treba nam priznanje Kosova, mi smo već priznata država
Foto: Tanjug | Vučić: Ne treba nam priznanje Kosova, mi smo već priznata država
Srna

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Priština mora da promijeni stav, prema kojem je jedino rješenje da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo, te da shvati da je neophodno da se primijene svi potpisani sporazumi, prije svega, Briselski, koji predviđa formiranje zajednice srpskih opština.

Vučić je, učestvujući putem video-linka na specijalnoj panel-diskusiji "Beograd-Priština, nema rješenja bez povjerenja", u okviru Beogradskog bezbjednosnog foruma, rekao da se samo tako može naći kompromisno rješenje, jer kompromis nema alternativu.

"Ali, kada pričamo o kompromisima, zar je kompromis to da Srbija prizna Kosovo kako bi Kosovo priznalo nas. Nama ne treba to, mi smo već priznata država, ono što nam je potrebno je da razumete našu poziciju, poziciju Beograda, kao i našu brigu o Srbima na Kosovu", rekao je Vučić.

On je izrazio nadu da će se EU boriti, zajedno sa obje strane, za postizanje kompromisa, dodavši da se bez međusobnog povjerenja neće odmaći daleko u dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je ocijenio da su dvije strane daleko od pomirenja, ali da treba raditi na tome, kao i prekinuti sa tim da gledaju jedni na druge kao protivnike i neprijatelje, već da nalaze mogućnosti za saradnju.

"Moramo da poštujemo jedni druge", naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da za Srbiju situacija oko Kosova i Metohije nije laka, imajući u vidu da su 22 od 27 članica EU priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova, ali je ukazao da je, u skladu sa UN i Rezolucijom 1244, sve suprotno od onoga što kažu neke velike sile.

"Nismo u lakoj, ni jednostavnoj situaciji i voleli bismo da vidimo postizanje kompromisa dve strane", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je istakao da se mora promijeniti atmosfera i primijeniti sve što je potpisano, počevši od Briselskog sporazuma iz 2014. godine, kao i da treba mijenjati ukupnu atmosferu i razgovarati o ekonomskim vezama.

"Nisam optimista, ali smo privrženi procesu pronalaženja rešenja i spremni smo da radimo snažno na tome", istakao je Vučić.

Pedsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti rekao je na ovoj panel-diskusiji da "problemi postoje, kao i da neki od njih predstavljaju zločine koje su se dogodili na Kosovu, a tiču se nestalih ljudi tokom devedesetih godina prošlog vijeka", prenijeli su beogradski mediji.

"Radimo na mirnom dogovoru, ne treba da ograničimo dogovor na tome šta Srbija dobija ili gubi ili šta Kosovo dobija ili gubi. Moramo da prihvatimo realnost i problem iz prošlosti kako bi nastavili naprijed", rekao je Hoti.

U fokusu panel-diskusije je dijalog Beograda i Prištine, a u diskusiji, osim Vučića i Hotija, učestvuje specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Pod geslom "Nema mira bez pomirenja" jubilarni Beogradski bezbjednosni forum, koji traje tokom cijelog oktobra održava se onlajn zbog pandemije virusa korona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije