Ex -Yu

Vučić: Nije Srbija Fedex, da isporuči Šešelja bez procedure

Vučić: Nije Srbija Fedex, da isporuči Šešelja bez procedure
Vučić: Nije Srbija Fedex, da isporuči Šešelja bez procedure

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija ne može lidera radikala Vojislava Šešelja da vrati u Haški tribunal, a da se prethodno ne ispoštuju sve procedure.

"Nije Srbija Fedex ili De-ha-el", primjetio je premijer.

On je za B92 rekao da Srbija još nije dobila zvaničan zahtjev Haškog tribunala o vraćanju Šešelja u Hag i da će na taj zahtjev odgovoriti čim on bude dostavljen.

Premijer je naglasio da Srbija neće ugroziti svoju evropsku budućnost, da će nastaviti saradnju s Hagom, ali je istakao da će nastaviti da štiti interese svojih građana.

On je rekao da nema sumnje da su odluke o vraćanju Šešelja u Srbiju i zahtjev za njegovim povratkom "krajnje nemoralne", dodavši da u politici "na nemoralne odluke morate da razmislite kako da odgovorite".

"Orvel je rekao - 'urliči sa vukovima da bi spasao svoju glavu'. Ne nameravam da učestvujem u urlikanju čopora, koji misli da nemoralnim odlukama može da promeni svet", naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije je odredila Sašu Obradovića da u njeno ime vodi postupak po pitanju vraćanja Šešelja.

On je ukazao da je čudna ta žurba sa vraćanjem Šešelja, ako se ima u vidu da je on u Hagu proveo deset godina bez donijete presude.

"I kakva je sada to žurba, ako nije neka politička želja da se u Srbiji izazove politička destabilizacija", primjetio je Vučić.

On je podsjetio da je Šeselj počeo da prima hemioterapiju, na 14 dana po tri dana, upitavši šta će se desiti ukoliko se vrati u Hag i tamo premine.

"Onda će Vlada Srbije da bude ubica, ja ili neko drugi. Dajte da vidimo sve to, kakvo mu je zdravstveno stanje, šta im je namera, šta zakoni kažu. Nećemo ugroziti ni evropski put Srbije, niti poštovanje međunarodnog javnog prava, ali ovde postoji bezbroj procedura o kojima moramo da razgovaramo u Hagu", zaključio je Vučić.

Provokacija

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je puštanje drona sa zastavom velike Albanije nad stadionom u Beogradu za vrijeme utakmice dvije reprezentacije bila nedvosmislena i organizovana politička provokacija, i da i on i premijer Albanije Edi Rama znaju ko je to učinio.

Vucić je to rekao odgovarajući na pitanja u Intervju na TV B92 pred put u Albaniju, naznačivši da će to biti prva posjeta premijera Srbije toj zemlji.

Premijer je ukazao da su Albanija i albanski narod u ekspanziji, i ekonomskoj i političkoj, i da "moramo da vodimo računa o tome da imamo veoma dobre odnose i da nastojimo da u toj zemlji imamo što veći broj investitora, kao i trgovinski suficit".

Kako je rekao, zna da bi mnogi voljeli kada bi rekao da neće da ide u Albaniju i da bi rekacija bila "to, ako si im rekao".

"Ali, to ne bi bilo u interesu Srbije", istakao je, mada je svjestan da mu ta odluka neće donijeti političke poene.

Srbija voli Republiku Srpsku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je normalno da Srbija voli Republiku Srpsku, ali da poštuje i BiH i ne želi njenu razgradnju.

"Imamo obavezu u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Pripadamo istom narodu i normalno je da volimo Republiku Srpsku, ali poštujemo BiH. Ne želimo njenu razgradnju i želimo dijalog sa Bošnjacima", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je za B92 istakao da želi dijalog sa Bošnjacima, jer želi da Sjenica, Duga Poljana, Novi Pazar i Tutin ostanu dio Srbije.

Srebrenica

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da još nije donijeta odluka o posjeti Srebrenici, da će to biti tema razgovora na državnom nivou, ali da smatra da svakako treba učiniti nešto što nije samo slikanje i gluma.

"O tome ćemo da razgovaramo i da vidimo šta je to što može da bude relaksacija, a šta može da pravi dodatne probleme, da vidimo šta je to što nije samo slikanje i gluma", rekao je Vučić na B92 upitan da li planira da ode u Srebrenicu.

Vučić je rekao da "znamo šta se desilo u Srebrenici, da to nikad nećemo skrivati", kao i da je Srbija one koji su učestvovali u izvršenju zločina uhapsila.

"Ali, ako tamo bude trebalo da očekujemo izjave pojedinih zvaničnika koji misle da vređaju Srbe i Srbiju... Da vidimo kako je sve zamišljeno, pa ćemo o tome konačnu odluku naknadno da donosimo", rekao je Vučić.

Odnosi sa SAD

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, a da mora da ima bolje odnose sa SAD, jer je ta država važna na evropskom putu i za očuvanje mira u regionu.

Vučić je za B92 rekao da je najveća prepreka boljim odnosima Srbije i SAD slučaj braće Bitići, američkih državljana koji su ubijeni.

"To je bilo prije 17 godina i to je problem koji imamo u odnosu sa SAD", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je istakao da je Amerika važna za evropski put Srbije, jer može da pomogne, i da je važna za očuvanje stabilnosti u regionu.

Međutim, Vučić je naveo da Srbija svoju politiku ne mijenja za dan, te da se odnos prema Rusiji neće promijeniti.

Vučić ima povjerenja u Nikolića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ima puno povjerenje u dobre namjere predsjednika Tomislava Nikolića u vezi sa platformom o Kosovu i Metohiji i da nema ništa od njihove svađe.

Vučić je na B92 rekao da je platforma predsjednika ozbiljan tekst o kojem će se razgovarati nakon njegovog povratka iz SAD, gdje putuje početkom juna, i da će se, ukoliko bude postojala mogućnost da se nešto realistički primjeni, sa tim izaći u javnost.

"Želimo da razmotrimo platformu zajednički, da vidimo šta ćemo sa tim da radimo. U potpunosti razumem predsednikovu nameru. Moramo da pronađemo ne ono što će nekome da se dopadne, već ono što je najbolje za Srbiju", rekao je Vučić.

Na pitanje kakve je reakcije zapadnih političara dobio kada je riječ o platformi predsjednika Republike, Vučić je rekao da je on izrazito negativan i da je to jedna od stvari o kojoj će sa Nikolićem morati da razgovara.

"Ne zato što moramo da se dodvoravamo bilo kome. Mi vodimo politiku suverene i nezavisne zemlje. Niko ovde nije došao da deli packe u Srbiji. Srbija je poštovana svuda u svetu zato što je postala pouzdan partner, ispunjava svoje obaveze, ali i zato što zna svoja prava i kako da ih zaštiti", rekao je Vučić i dodao da će to biti jedna od važnih premisa na osnovu koje će donijeti zaključak.

Na pitanje da li ima sukoba po pitanju platforme sa predsjednikom Nikolićem, premijer je rekao da nema govora o tome.

"Spreman sam da ga saslušam, ne zato što sam uplašen kako bi to izgledalo, već zato što sam uplašen za budućnost zemlje. Moj posao je da se ponašam odgovorno", rekao je Vučić.

On je dodao i da mu nije stalo ni do dominacije unutar Srpske napredne stranke i da to znaju svi koji ga poznaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije