Ex -Yu

Vučić: Nisam znao da nam treba Kurtijevo odobrenje za "Otvoreni Balkan"

Vučić: Nisam znao da nam treba Kurtijevo odobrenje za "Otvoreni Balkan"
Foto: Instagram | Vučić: Nisam znao da nam treba Kurtijevo odobrenje za "Otvoreni Balkan"

SKOPLJE - Ako Aljbin Kurti ne razumije dobre stvari koje donosi inicijativa o regionalnoj saradnji i svojim porukama osvaja prostor, zatvaranjem, a ne otvaranjem Prištine, mnogo griješi, konstatovao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je tako u Skoplju odgovorio na pitanje novinara o oceni Kurtijevog kabineta protiv inicijative tvz. "Malog Šengena", uz nazivanje Edija Rame kolaboracionistom.

"Kurti je rekao da Rama srpski kolaboracionista, što je teška optužba, ali to govori više o Kurtiju nego o Rami", rekao je Vučić.

On je istakao i da Rama radi dobre stvari za svoju zemlju i narod.

"A, što to Kurti ne razume i misli da je vreme da šovinističkim porukama osvaja prostor, zatvaranjem Prištine, a ne otvaranje, pretnjama i ucenama, a ne saradnjom, veoma greši, ali nemam ništa protiv toga", rekao je Vučić.

Na konstataciju Kurtija da inicijativa nema odobrenje, Vučić je odgovorio:

"Nisam znao da nam treba njegovo odobrenje... Ali, lepo je kada neko ima visoko mišljenje o sebi".

Na pitanje da li onda inicijtivu ne razumije ni pokret Dveri, koje ocjenjuju da je to pomaganje "velikoalbanskom projektu", Vučić je rekao da su Kurtijeve riječi najbolje objasnile takav stav.

"Ako političari ne razumeju šta za Srbiju znači da izvozi i uvozi robu bez dažbina, čekanja... Dete u osnovnoj školi zna da napravi razilku...", rekao je Vučić.

Dodao je, međutim, da ne misli da je Obradović imao zlu nameru, već, kako kaže, priča ono što je ljepše i lakše, pa spominje "Mini Šengen" sa Crnom Gorom i RS.

"A, kako sa Crnom Gorom, kada oni ne žele, kako sa RS koja nije međunarodno priznata država, usledile bi odmah sankcije...", primetio je Vučić.

Ponovio je da ko želi može da se priključi inicijativi, može, ko ne želi ne mora.

"Histerija nerazumevanje uvek su postojale u predvorju velikih ideja i stvari koje se dešavaju", rekao je Vučić i podsetio da su se on i Rama, kako je ispričao, sreli u Beogradu pre šest godina prvi put, a gledali se i razmišljali samo kako da se ne vide.

"A, danas razmatramo otvaranje granica... Tako je bilo i sa EU, na početku velika mržnja, a onda su se ljudi setili da naprave mir, uspeh i tako je bilo. Treba da sarađujemo, otvaramo zemlju i zarađujemo više", zaključio je Vučić.

"Pojedini bi voleli da ostanu zaglavljeni u devedesetim"

Vučić je danas  izjavio da mu je žao što su pojedini u regionu protiv inicijative "Otvoreni Balkan", jer bi voljeli da ostanu zaglavljeni u devedesetim godinama i u zatvorenim granicama.

"I da ne sarađuju jedni sa drugima... ali to je njihov izbor, a naš je saradnja, otvorenost i napredak. Ali, svako ima pravo da bira svoju budućnost", rekao je Vučić obraćajući se medijima iz Srbije u Skoplju.

Istakao je da je veoma zadovoljan onmi što je danas urađeno u Skoplju.

"Gradili smo budućnost. I za godinu i po dana imaćemo snage da otvorimo naše granice i ko bude išao na more u Grčku, mislim na obične građane imaće jedan prelaz, ako idu u Albaniju nijedan, a ako idu u Severnu Makedoniju nijedan prelaz. To je ogromna ušteda za kamione i sve koji izvoze", rekao je Vučić.

To je ogromna podrška za naše građane i privrednike i vjerujem da će to iskoristit na najbolji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije