Ex -Yu

Vučić: Početkom septembra novi prijedlozi o nastavku dijaloga

Vučić: Početkom septembra novi prijedlozi o nastavku dijaloga
Foto: Tanjug | Vučić: Početkom septembra novi prijedlozi o nastavku dijaloga

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će početkom septembra biti dostupni novi prijedlozi o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Biće jako komplikovano i teško, jesam pesimista, ali se nadam da će napretka biti već na jesen. Samo se nadam da do tada neće biti nikakvih sukoba i da jedna i druga strana neće imati žrtva", naveo je Vučić u Beogradu na plenarnoj sjednici Nacionalnog konventa o EU.

On je rekao da se Beograd nada da će se pronaći kompromisno rješenje, te istakao da su Srbima na Kosmetu ugrožena osnovna ljudska prava, koja su garantovana svim konvencijama.

Kada je riječ o platformi o pregovoru sa Prištinom, Vučić je istakao će svaki dogovor morati da prođe nadležne organe, institucije i da će narod na referendumu dati završnu riječ, prenijeli su beogradski mediji.

"Platformu rešenja će svi dobiti kada budemo blizu njene finalizacije", naveo je Vučić sjednici koja je održana u zgradi Skupštine Srbije.

Komentarišući izvještaj Evropske komisije o Srbiji, Vučić je naglasio da je klima za proširenje EU jako nepovoljna i da put ka EU ne zavisi samo od Srbije.

On je dodao da je prisustvovao sastancima, gdje su najmoćniji čelnici zapadnih zemalja predstavnicima sa Balkana rekli da se ničemu ne nadaju.

"Predstavnici Kosova i Alabnije su tražili brojne stvari, a mi nismo ništa, pa šta oni odluče. A što se tiče poglavlja i njihovih otvaranja, mi nećemo da ih molimo da otvaraju, mi imamo spremna poglavlja, a oni kako hoće, to će pokazati njihovu politiku prema Srbiji", naveo je Vučić.

On je ponovio da bi do sastanka o Kosmetu u Parizu moglo da i ne dođe, zbog poteza premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja i da se dijalog nalazi u ćorsokaku, jer su odluku o taksama podržale i pojedine zapadne zemlje.

Vučić je dodao da je za Srbiju bitno da je u izvještaju dobila dobru ocjenu o naprektu dobrosusjedskih odnosa sa okolnim zemljama, te da vjeruje u mnogo bolje odnose sa Hrvatskom.

"Sa BiH imamo višedecnijske dobre odnose, imamo sve bolje odnose sa Severnom Makedonijom, sa kojom na granici planiramo da otvorimo `stop-šop`. Sa Albanijom imamo korektne odnose, ali ne želimo da učestvujemo u njihovoj svakodnevnoj priči i širenju ideja o `velikoj Albaniji`", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije