Ex -Yu

Vučić: Podnošenjem rezolucije o Srebrenici ignorisane institucije BiH

Vučić: Podnošenjem rezolucije o Srebrenici ignorisane institucije BiH
Foto: Tanjug | Vučić: Podnošenjem rezolucije o Srebrenici ignorisane institucije BiH

NJUJORK - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da podnošenje rezolucije o Srebrenici bez konsultovanja predstavnika srpskog naroda u BiH predstavlja potpuno ignorisanje institucija Bosne i Hercegovine, njenog ustava i njenih zakona.

Vučić je to izjavio na prijemu delegacije Srbije pri UN, nakon završetka sjednice SB UN na kojoj je predstavljen šestomjesečni izvještaj UNMIK-a o Kosovu i Metohiji.

Govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici, Vučić je rekao da o tom pitanju u Bosni i Hercegovini nije bilo razgovora niti dogovora bilo koje vrste i da je to odluka koja duboko dijeli etničke zajednice.

"Na način na koji je predstavljen nacrt rezolucije, on predstavlja čin predstavnika jedne zajednice protiv druge. BiH je još uvek osetljivo područje na kome međunarodne mirovne snage ostaju prisutne zbog nivoa etničkih tenzija i unutrašnjih političkih problema. Suprotno svim očekivanjima, podnošenje ove rezolucije izvršeno je uprkos aktivnom protivljenju legitimno izabranih predstavnika srpskog naroda i uz potpuno ignorisanje institucija Bosne i Hercegovine i njenog ustava i njenih zakona", rekao je Vučić.

On je ocijenio da takve inicijative, ako zaista žele da doprinesu pomirenju i izgradnji povjerenja u regionu moraju biti inicirane od države na koju se odnose.

"Drugo, nije bilo regionalnih konsultacija, jer donošenje odluka u Generalnoj skupštini UN koje mogu promeniti stanje regionalne stabilnosti mora biti doneto konsenzusom. U ovoj situaciji donosi se rezolucija protiv vitalnog interesa jednog naroda", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je Rezolucija GS UN o genocidu u Ruandi iz 2003. godine, koja je usvojena mnogo prije opšte Rezolucije GS UN o genocidu iz 2015. godine, usvojena na preporuku Afričke unije, što samo govori o tome da je donijeta nakon regionalnih konsultacija prije podnošenja GS UN.

"Želim da naglasim činjenicu da se SB UN bavi situacijom u BiH i ovo bi moglo biti zadiranje u pitanja SB UN. Prenošenje rasprave od SB UN do GS UN nije prikladno, posebno ne u ovom trenutku", naglasio je Vučić.

On je dodao i da Republika Srbija kontinuirano i dosljedno osuđuje strašni zločin u Srebrenici.

Vučić je rekao i da je posejtio Srebrenicu i odao počast žertvama, a da je to prije njega uradio i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

"U Narodnoj skupštini Srbije 2010. godine usvojena je deklaracija kojom se osuđuje zločin u Srebrenici. Srbija je svoju privrženost principima međunarodnog prava pokazala ispunjavanjem svojih obaveza prema međunarodnim institucijama pravde", naglasio je Vučić.

Vučić je ocijenio i da bi politički cilj donošenja rezolucije mogao da bude i borba protiv nezavisnosti i procesa odlučivanja jedne suverene države kao što je Republika Srbija, koja nije prihvatala ultimatume bilo koje velike sile u geopolitičkoj areni.

"GS UN je 2015. godine konsenzusom usvojila rezoluciju Međunarodni dan sećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida, kojom je 9. decembar ustanovljen kao opšti dan obeležavanja žrtava genocida kad god i gde god da su počinjeni širom sveta", naglasio je Vučić.

On je istakao da je nacrt prijedloga rezolucije uskog okvira, odnosno da je usmjeren na označavanje jednog krivca i jednog zločina koji se dogodio u ratu koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Naveo je da je tragični sukob u Bosni i Hercegovini obilježen brojnim civilnim žrtvama svih naroda, uz počinioce koji su dolazili iz svih naroda.

Poručio je da bi usvajanje predstavljenog nacrta rezolucije dovelo do otvaranja starih rana i doprinijelo jačanju nestabilnosti čitavog regiona.

"Želimo da verujemo da to nije cilj nikome, a ni onima koji predlažu nacrt rezolucije. Usvajanje rezolucije otvoriće Pandorinu kutiju i uneti dodatnu neizvesnost u UN", rekao je Vučić.

Ne samo da navedena rezolucija neće učvrstiti mir i zaliječiti rane iz prošlosti, dodaje Vučić, već će dodatno produbiti jaz među narodima i stvoriti nove tenzije na Zapadnom Balkanu.

"Zato tražimo da se rezolucija povuče ovako kako je predložena. A ako to ne bi bio slučaj, pozivamo zemlje članice da glasaju protiv nacrta rezolucije", rekao je Vučić.

Poručio je da je Srbija otvorena za sve razgovore i za bilo kakvu vrstu pregovora i dodao da niko o tom procesu donošenja rezolucije nije obavijestio Srbiju, kao ni jedan dio Bosne i Hercegovine.

"To je rađeno delom tajno, delom iza zavese, ali nam je potrebna inkluzivnost, potrebni su nam pravi razgovori i potrebno nam je više razumevanja između svih nas. I nadam se da ćemo uspeti da prevaziđemo sve ove poteškoće i da se fokusiramo na ekonomski razvoj i da vidimo kako da ojačamo regionalnu stabilnost, regionalnu saradnju, ekonomske veze i kako da premostimo jaz u stepenu razvoja razvijenih zemalja, EU i regiona Zapadnog Balkana", zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije