Ex -Yu

Vučić: Predlozi za izmenu Dejtona idu ka smanjenju ovlašćenja RS

Vučić: Predlozi za izmenu Dejtona idu ka smanjenju ovlašćenja RS
Foto: Tanjug | Vučić: Predlozi za izmenu Dejtona idu ka smanjenju ovlašćenja RS

BEOGRAD - Pritisak po pitanju izmjena Dejtona, odnosno Ustava BiH, zapravo ide ka smanjenju ovlašćenja Republike Srpske, rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je izjavio večeras da je odluka o promeni ili reviziji Dejtonskog sporazuma prije svega na tri konstitutivna naroda u BiH, ističući da se o tome mora odlučivati konsenzusom, nikako uz preglasavanje.

"Za to se, po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu pitaju tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Ni Igmanska inicijativa, ne previše ni predsednik Srbije. O tome će oni odlučivati, uz konsenzus, ne sme biti preglasavanja", rekao je Vučić na TV Prva, u emisiji u kojoj gostuje sa profesorom dr Ivom Viskovićem i direktorom Fondacije za otvoreno društvo Milanom Antonijevićem, koji su, inače, potpisali inicijativu Igmanske inicijative za izmjenu ustava BiH.

Vučić je istakao da pritisak vodi u drugom smjeru, odnosno da je izraz "funkcionalna država" zapravo eufemizam za šustinsko smanjenje kompetencija i prerogativa vlasti Republike Srpske.

"Suština je da se RS oduzmu dodatna ovlašćenja, kako bi BiH bila funkcionalna država. Da nema entitetska ovlašćenja, koja je dobila u Dejtonu i za koji se srpski narod izborio", rekao je Vučić.

Profesor Visković je primijetio da BiH nije funkcionalna država kao što bi trebalo, podsjetivši da se Ustavom, koji je dio Dejtonskog sporazuma, mijenja i sam sporazum.

Sa njim je saglasan i Antonijević, koji je ocijenio da ima dosta elementa kada je riječ o tome zašto je potrebno mijenjati okvirni dio koji se tiče Dejtona, kada je riječ o funkcionisanju institucija, podsjećajući da se time bavi i Igmanska inicijativa.

"'Građanska' BiH znači da se ne pitaju konstitutivni narodi"

Vučić ističe da je cijela suština upravo u tome da se razvlaste i Federacija BiH i Republika Srpska, da bi sve bilo na centralnom nivou, pošto po popisu iz 2013. Bošnjaci su po prvi put apsolutna većina sa 51 odsto.

Oni zato, kaže, govore o građanskom društvu, po principu jedan čovjek jedan glas, a jasna je većina.

Dakle, kaže Vučić, cilj je da se entiteti ne pitaju ništa, kao i da se ni konstitutivni narod ne pitaju ništa, već da bude jedan čovjek jedan glas.

"U pravu su i Visković i Antonijević kada kažu da postoje problemi u funkcionisanju, pošto postoje na različite načine, ali kada postavite direktno pitanje šta biste tačno menjali, nećete dobiti odgovor ili ćete ga dobiti kao što ga je dala ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, koja Dodika poredi sa Hitlerom", kaže Vučić

On je napomenuo da niko nije reagovao na tu njenu izjavu, iako je srpski narod bio najstradalniji u Drugom svjetskom ratu.

Vučić kaže da je najvažnije da se sačuva mir i da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije