Ex -Yu

Vučić: Samo fali da Glavašu za života podignu spomenik

Vučić: Samo fali da Glavašu za života podignu spomenik
Vučić: Samo fali da Glavašu za života podignu spomenik

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u pismu najvišim evropskim zvaničnicima izrazio je zabrinutost zbog dešavanja u regionu i ukazao na ogoljenu antisrpsku politiku, prije svega u Hrvatskoj.

"Postoji bezbroj stvari koje govore o tome kako se, prije svega u Hrvatskoj, vodi jedna ogoljena antisrpska politika", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, navodeći da će Srbija uvijek svima pružati ruku pomirenja.

On je, u ime Vlade Srbije i građana, uputio pismo predsjedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, visokom predstavniku za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini, komesaru za proširenje Johanesu Hanu, te predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, u kojem je ukazao na situaciju u regionu i na neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti.

"Ukazao sam na to sa čim se Srbija sve suočavala u prethodnom periodu, i ne žaleći se na bilo koga, faktografski pokazao šta je Srbija morala da istrpi u prethodnom periodu - od podizanja spomenika teroristima osuđenim u zemljama EU, do rehabilitacije i ukidanja presuda zločincima iz Drugog svjetskog rata i ratova devedesetih godina prošlog veka", rekao je Vučić.

On je naveo da je u pismu ukazao da lica koja je Srbija ustupila Hrvatskoj na odsluženje kazne uopšte ne služe kaznu u Hrvatskoj, nego se slobodno šeću i "brčkaju po moru".

Vučić je naglasio da sve što se dešava ozbiljno utiče na očuvanje mira i političke stabilnosti u regionu, te dodao da je u pismu činjenicama ukazao da Srbija nije ničim doprinijela takvim stavovima Hrvatske.

"Poistovjećivanje teroriste Mire Barišića sa Gavrilom Principom, da nije smiješno bilo bi tragično. Kad to čujem u medijima u reigonu, kao da živimo na nekoj drugoj planeti. Zaboravlja se da je Austrougarska okupirala BiH, a da su Hrvati želeći da izađu kao neporažena strana sami ušli u državu Jugoslaviju, a njihov terorista je učestvovao u ubistvu jugoslovenskog ambasadora", naveo je Vučić.

On je podsjetio da su i dvojica hrvatskih ministara učestvovala u skarednoj proslavi - podizanju spomenika Barišiću.

"Važno da mi ne odgovaramo na takav način. Ne igramo nikakav pin-pong sa Hrvatskom, ništa nismo uradili da bi naudili Hrvatima ni u Srbiji, niti u Hrvatskoj, niti hrvatskoj državi. Naša obaveza je da se ne saglasimo sa politikom proglašavanja zločinaca i terorista za svece. Samo nedostaje da i Glavašu za života podignu spomenik", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija traži mir i da je ovim pismom ukazala EU da kada se krene sa izložbama o Alojziju Stepincu, doći će Glavaš, a onda Barišić, ali da ni sa njim nije kraj.

Vučić je naveo da u pismu evropskim zvaničnicima moli da kažu gdje je Srbija pogriješila i dodao da jedva čeka odgovor, ali da misli da će čuti samo floskule. On je rekao da želi da ostane zapisano da se mala Srbija pobunila i da se ne saglašava sa terorizmom i nacizmom.

On kaže da je situacija u regionu veoma komplikovana, ali će Srbija dati sve što može da se mir i stabilnost sačuvaju.

"Naš cilj je stabilizacija i mir, ali ne možete da tražite od Srbije da se ne oglašava. Nećemo da ćutimo na najteža poniženja", rekao je Vučić, navodeći da Srbija i Hrvatska nisu isto i da se u Srbiji ne može vidjeti postrojavanje crnokošuljaša.

Vučić je govorio i o slučaju ratnog komandanta muslimanske vojske u Srebrenici Nasera Orića, rekavši da se on sada šeta po svijetu kako hoće, iako je zaklao sudiju Slobodana Ilića i iskopao mu oči.

"Za to postoje živi svjedoci koji su na raspolaganju sudu. Sram vas bilo koga štitite!", kritikovao je Vučić Orićeve zaštitnike, navodeći da se ne plaši što će neko, ako se Srbija pobuni, reći da je Miloševićev sljedbenik i zločinac.

On je istakao da nikome neće dozvoliti da Srbiju gazi samo zato što misli da ima političku podršku i podsjetio da je Srbija zbog Srebrenice hapsila na desetine ljudi u Beogradu.

"Neću nikome dozvoliti da nas gazite samo zato što imate nečiju podršku, da su srpske oči i životi najjeftiniji. Takvo poštovanje tražim i za srpske ljude i srpske oči, ne veće, ali ni manje. To neka se nauče, nema te sile na svijetu koja će reći da su njihovi životi skuplji, kao što nisu ni jefitniiji", rekao je Vučić.

Vučić je pozvao sve građane Srbije da u četvrtak, 4. avgusta, u Busijama kod Zemuna prisustvuju obilježavanja 5. avgusta - Dana sjećanja na stradanje i progon Srba sa područja tadašnje Republike Srpske Krajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije