Ex -Yu

Vučić: Srbija je zadobila veliko poštovanje u Kini

Vučić: Srbija je zadobila veliko poštovanje u Kini
Foto: Tanjug/AP | Vučić: Srbija je zadobila veliko poštovanje u Kini
Tanjug

PEKING - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je Srbiji, kao maloj zemlji, ukazana velika čast i poštovanje u Kini, kao i da je sveobuhvatna saradnja sa Kinom u mnogim oblastima potvrda čeličnog prijateljstva dvije zemlje.

"Potpisujemo više okvirnih sporazuma za konkretne projekte i ugovore o finansiranju, kao i memorandume, Mi sa Kinezima, kada govorim o bilateralnog saradnji, razvijamo sveobuhvatnu stratešku saradnju u svim oblastima društvenog života", rekao je Vučić novinarima.

Kaže da je saradnja počela kroz bilateralne infrastrukturne projekte, na primjer, na dijelu Koridora 11, ali da je saradnja sa Kinom sveobuhvatnija.

"Kinezi u Srbiju ulažu najviše od svih zemalja Jugoistočne Evrope, pre svega u svoje fabrike, od Železare, Linglonga, Ziđina i drugih", rekao je Vučić istakao da su sve to investicije vrijedne milijardu i više evra.

Istakao je da su Kinezi sve više zainteresovani za ulaganja i dolazak u Srbiju, kao i da je treći okvir saradnje sa Kinom stvaranje industrijskih parkova.

Vučić kaže da će Srbija i Kina formirati i radnu grupu za zajedničke investicije i da je njegova molba prema predsjedniku Kine Si Ðinpingu da pomogne Srbiji da se kao mala zemlja uključi u procese razvoja robotike i vještačke inteligencije, s obzirom da i SAD i Evropa zaostaju u tome u odnosu na Kinu.

"U našoj zemlji ima puno mladih talentovanih ljudi i da bi mogli da se u to uključe", kaže Vučić.

On dodaje da Srbija ima i vojnotehničku saradnju sa Kinom i da je takva saradnja potvrda čeličnog prijateljstva naše dvije zemlje.

Dodao je da je Srbija prva u Jugostičnooj Evropi podržala iniciajtivu Pojas i put.

On je istakao da Srbija želi sa Kinom punu saradnju.

"U Evropi, kada pomenete Kinu, svi se nešto pravdaju. Ja se nigde ne pravdam. Za razliku od onih koji nam svakodnevno poručuju: 'Nije vam mesto u Evropi ili nećemo vas', Kinezi nam kažu: 'Mi sa vama hoćemo'. I mi hoćemo", kaže Vučić, dodajući da Kina ne ugrožava suverenitet i integritet Srbije.

Vučić je doputovao rano jutros u višednevnu posjetu Pekingu, tokom koje će se sastati sa predsjednikom Kine Si Ðipingom, kao i predsjednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, sa kojima će, pored bilateralnih pitanja, prije svega razgovarati o Kosovu i Metohiji.

U kineskoj prijestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, od 25. do 27. aprila učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo prije dvije godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije