Ex -Yu

Vučić: Srbija nikada neće tražiti da uđe u NATO; Dodik: Kako zaboraviti?

Vučić: Srbija nikada neće tražiti da uđe u NATO; Dodik: Kako zaboraviti?
Vučić: Srbija nikada neće tražiti da uđe u NATO; Dodik: Kako zaboraviti?

BEOGRAD - U Grdeličkoj klisuri u Srbiji danas je obilježen Dan sjećanja na stradale u NATO bombardovanju 1999. godine. Centralnu ceremoniju u Grdeličkoj klisuri predvodio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, a prisustvao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović.

Vučić i Dodik su zajedno sa porodicama stradalih u Grdeličkoj klisuri 1999. godine položili vijence i cvijeće.

Prije polaganja vijenaca, služeno je opijelo nastradalima tokom NATO agresije, a počast žrtvama odata je i minutom ćutanja.

Program je počeo simbolično sirenom za uzbunom, nakon čega je prošao putnički voz prugom koja je bombardovana 12. aprila 1999. godine na samom ulazu u Grdeličku klisuru.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Republike Srpske je rekao da je srpski narod u prošlom vijeku u kontinuitetu stradao do mjere svog istrebljenja.

Dodik je istakao da je NATO za svoje intervencije i u Srbiji i u BiH nalazio lažne izgovore, te da su u operaciji "Milosrdni anđeo" stradali mnogi nevini ljudi.

Istakao je da ništa ne može bolje da opiše besmisao bombardovanja od rečenice "Zaboravi ako možeš".

"Šta su ta djeca, šta je mala Milica Rakić? Kako je nazvati? Kako zaboraviti? Njima je trebao razlog. Za svoje intervencije nalazili su lažne izgovore. U njihovoj operaciji, koju su nazvali 'Milosrdni anđeo', stradali su nevini ljudi, uništeni su životi, ugašene ljubavi, ugašeni životi. To je decenija strdanja i ponašanje svijeta prema Srbiji", naglasio je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska zagledana u Srbiju, da ne postoje "bosanski" Srbi, već Srbi iz Republike Srpske.

"Srbi danas imaju Srbiju i Republiku Srpsku i moramo da radimo zajedno. Republika Srpska voli Srbiju", rekao je Dodik.

Boban Kostić, preživjeli mašinovoća međunarodnog voza 393, rekao je da je u vrijeme bombardovanja svakodnevni posao postao dužnost prema državi i putnicima.

Srpski premijer Aleksandar Vučić poručio je da je mala zemlja Srbija ostala nepokorena i da i danas kliče slobodi.

"Srbija je danas slobodna, Srbija sluša sebe, Srbija sluša svoj narod i polako, ali sigurno ide naprijed i nikada neće stradati kao što je stradala nekad", rekao je Vučić.

Vučić je rekao je u jednoj od najbrutalnijih agresija u modernoj istoriji Srbiju trebalo baciti na koljena, da se nikada ne oporavi.

"Potrošili su tačno onoliko para koliko je dovoljno da se prehrani 70 miliona ljudi. Skupa je bila sahrana koju su za nas pripremali, skupa za njih, skupa za nas", rekao je on.

Vučić je rekao da Srbija nikada neće tražiti članstvo u NATO i da nikada neće dozvoliti da se ponovi stradanje srpskog naroda.

Pod izgovorom da je Beograd krivac za neuspjeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, NATO je započeo agresiju na nekadašnju Saveznu Republiku Јugoslaviju. Tokom bombardovanja, ubijeno je najmanje 2.500 ljudi, a više od 12.500 je ranjeno.

Poginulo je ili nestalo ukupno 1.008 pripadnika vojske i policije, teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 djece, ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba i dalje se vodi kao nestalo.

Prvi put u istoriji jedna suverena država bombardovana je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN. Tužbu zvaničnog Beograda za prekomjernu upotrebu sile i genocid protiv osam zemalja članica NATO, Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je uz obrazloženje da Sud nije nadležan, jer tadašnja Јugoslavija, u trenutku podnošenja tužbe, nije bila članica UN.

Molitveni pomen za žrtve stradale u NATO bombardovanju biće služen u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije