Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Vučić: Srbija po prosečnim platama prestigla BiH

Vučić: Srbija po prosečnim platama prestigla BiH
Foto: Tanjug | Vučić: Srbija po prosečnim platama prestigla BiH
Agencije

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak kako će u fabrici autodijelova koju će njemačka kompanija Brose otvoriti u Pančevu biti zaposleno 1.100 ljudi, te da će prosječna neto plata biti 1.700 evra.

"Potpisali smo ugovor s kompanijom Brose i oni u Pančevu otvaraju fabriku elektromotora i zaposliće 1.100 ljudi, od toga 460 visokoobrazovanih", rekao je Vučić nakon potpisivanja sporazuma u oblasti privrede i obrazovanja s njemačkim kompanijama Brose i MTU, prenosi Beta.

Dodao je kako će prosječna plata u Broseu biti 2.700 evra bruto, odnosno 1.700 neto.

Naveo je kako je s kompanijom MTU u Novoj Pazovi, koja se bavi popravljanjem i održavanjem motora za avione, potpisan ugovor o dualnom obrazovanju.

Ustvrdio je kako je vrijednost te dvije investicije ukupno 300 miliona evra, što je ogromna korist za cijelu Srbiju.

Vučić je istaknuo kako je Srbija po prosječnim platama prestigla Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu te da će uskoro prestići i Crnu Goru.

Ministar privrede i energetike Savezne Republike Njemačke Peter Altmajer ocijenio je kako je saradnja Njemačke i Srbije narasla te da njemačka preduzeća imaju 60.000 radnih mjesta u Srbiji.

Altmajer je naglasio kako Srbija u evrointegracijama ima dobru poziciju, ali da ima nekoliko problema koje treba riješiti poput Kosova, kao i da je o tome potrebno razgovarati.

Najčitanije