Ex -Yu

Vučić: Tražićemo i sednicu Saveta bezbednosti

Vučić: Tražićemo i sednicu Saveta bezbednosti
Foto: Tanjug/AP | Vučić: Tražićemo i Sjednicu saveta bezbednosti

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti krenuo u jednu od posljednjih operacija s ciljem čišćenja Srba sa Kosova i Metohije, te dodao da će tražiti pomoć i od Kine, ali i sjednicu Savjeta bezbjednosti UN.

Vučić je rekao da se sagledavaju mogućnosti i dodao da će, ako ne bude dozvoljena hitna sjednica, to svakako biti signal.

"Očigledno je ko je ovde kriv i jasno je ko podržava Kurtija, pa će se sve jasno videti čak i ako odbiju hitnu sednicu. U subotu ili u nedelju ćemo razgovarati o tome i doneti konačnu odluku", izjavio je Vučić novinarima u NJujorku.

On je rekao da će Srbija da radi i reaguje u skladu sa svojim interesima i da nikome neće dozvoliti da za dva, tri dana riješe nešto što su naumili.

"Možemo da očekujemo širu podršku Kine. Brojimo sada članice Saveta bezbednosti, potrebno je devet članica da imamo na svojoj strani", istakao je Vučić.

On je naveo da se intezivno vode razgovori sa međunarodnim predstavnicima u vezi sa Kosovom i Metohijom, dodajući da je sada jasno poslije Kurtijevih prijetnji da će "Srbi da pate i plate", da je Kurti krenuo u jednu od posljednjih operacija s ciljem čišćenja Srba sa Kosova i Metohije.

Vučić je pozvao sve međunarodne predstavnike da reaguju.

Predsjednik Srbije je rekao da će glavna tema njegovog govora u NJujorku biti glavni principi međunarodnog prava, kao i Kosovo i Metohija.

"Želim da ostavim pečat tim govorom i molim građane u Srbiji da to poslušaju. Govoriću istinu i činjenice i verujem da se mnogima neće dopasti. Samo mi tražimo da, kako se poštuje u Ukrajini, da se poštuje i kod nas, a to je teritorijalni integritet Srbije", rekao je Vučić.

Vučić boravi u NJujorku gdje će učestvovati u generalnoj debati Generalne skupštine UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije