Ex -Yu

Vučić: U Sloveniji samo Dodik uz Beograd

Vučić: U Sloveniji samo Dodik uz Beograd
Foto: AP Photo/Darko Bandic | Vučić: U Sloveniji samo Dodik uz Beograd

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je na sastanku lidera zapadnog Balkana u okviru samita Brdo-Brioni usvojena delkaracija u kojoj nema ništa protiv interesa Srbije iako je na strani Beograda bio samo srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vučić je rekao da na samitu u Sloveniji, Srbija nije bila ta koja je protiv završnog dokumenta i da je ovoga puta Priština jedina bila protiv.

"To je veliki uspeh naše diplomatije, a gotovo je bila situacija da ne možete da ne budete krivi", rekao je za Televiziju "Pink".

On je podsjetio da su, osim BiH, sve ostale zemlje u regionu priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova - Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija.

"I oni (BiH) bi priznali da mogu, što traže Šefik Džaferović i Željko Komšić", rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da su političke posjete u kojima je bio prethodnih dana, od sastanka lidera zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, susreta sa generalnim sekretarom NATO-a u Briselu i današnja u Pragu, bile dobre za Srbiju u političkom smislu, te izrazio uvjerenje da će se to i ekonomski do kraja godine pokazati.

On je naglasio da će ono što se danas u Pragu desilo ući u udžbenike, kada je češki predsjednik Miloš Zeman izjavio da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bilo greška, te se izvinio i zamolio srpski narod da mu oprosti.

Vučić je istakao da je beskrajno zahvalan Zemanu za njegovu hrabrost.

"Jedini je koji je posle mnogo godina, kome je mandat u toku, rekao takvu važnu stvar", naveo je Vučić i dodao da nije znao za Zemanovu namjeru da se izvini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije