Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Vučić: Učestvovaćemo u razgovoru u Beloj kući, nismo u poziciji da odbijemo

Vučić: Učestvovaćemo u razgovoru u Beloj kući, nismo u poziciji da odbijemo
Foto: Tanjug | Vučić: Učestvovaćemo u razgovoru u Beloj kući, nismo u poziciji da odbijemo
Tanjug

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Beograd učestvovati u razgovorima u Bijeloj kući, koje je za 2. septembar najavio specijalni izaslanik predsednika SAD, Ričard Grenel, i istakao da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Naveo je da je razgovarao sa Grenelom i da će teme sastanka biti ekonomske, što su, kaže, važne teme za Srbiju.

"Srbija nije u poziciji, a i ne bi bilo dobro da je u poziciji da odbija razgovore", rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da je pitanje zašto je Grenel upotrebio termin "pregovori", pitanje za američkog diplomatu.

"Oni su i pre nekli dan rekli da podržavaju pregovore pod okriljem EU. Ali, da ne ulazim u njihove odnose. Suviše smo mali da bismo to mogli sebi da dopustimo", rekao je Vučić.

Dodao je i da SAD, kao i veći dio EU i briselske administracije dijalog uvijek posmatrati kao dijalog dvije nezavisne zemlje.

Naša pozicija je teška, za SAD i veći dio EU Kosovo je nezavisna država, rekao je predsjednik Srbije, ali i istakao da Beograd nikada neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu, ni u pregovorima u Vašingtonu, ni u Briselu.

"Oni (kosovski Albanci) na pregovore dolaze iz više razloga, a prvi je da dobiju priliku da sebe prikažu kao nezavisnu državu. Mi ih nećemo tretirati tako ni u Vašingtionu, ni u Briselu", objasnio je Vučić za TV Pink dodajući da to ne kaže posle, već u susret događaju.

Kazao je da je na to upozorio i Avdulaha Hotija.

Vučić je istakao da prištinska strana na pregovore ne dolazi pripremljena, dok se srpska delegacija sprema danima i nedeljama.

"To je ozbiljan rad. Iznenadili smo ih našim predlogom na prošlim razgovorima. Oni plasiranje naše robe na Kosovu nazivaju izvozom. Rekli su ne možete da izvozite kao Republika Srbija, a da oni ne mogu kao Republika Kosovo. Kazao sam da mogu da pišu šta hoće, kao na primer CEFTA Kosovo. Ali da ne može da piše Republika Kosovo", kazao je on.

Istakao je da Prištini nije cilj sloboda protoka kapitala, robe i usluga, već samo da dođu do konačnog rješenja bez pregovora, a to je priznanje nezavisnosti.

Vučić je kazao da ne sumnja da će provokacija s njihove strane na terenu biti još.

Podsjetio je da su ponovo upali u zaštićenu zonu manastira Dečani.

"Došli su tamo sa mašinama da grade magistralni put i pored presude čak njihovih sudova. Šta ih briga za manastir i za presude čak njihovih sudova. To su stvari koji unose dodatni nemir i strepnju. Protiv toga ćemo se boriti na svakom mestu", podvukao je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije