Ex -Yu

Vučić: Uvozićemo nekvalifikovanu radnu snagu

Vučić: Uvozićemo nekvalifikovanu radnu snagu
Foto: Tanjug/Arhiva | Vučić: Uvozićemo nekvalifikovanu radnu snagu

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija ima ozbiljan problem nedostatka niskokvalifikovanom radnom snagom i zanatlijama, ali da prvi put put bilježi povratak ljekara iz Njemačke, pa čak i medicinskih sestara, jer plate, kako je rekao, u Srbiji rastu i nema nedostataka ni drugog visikostručnog kadra.

Naglasio je da nedostaju zanatlije sa srednjom stručnom spremom i niskokvalifikovani radnici koje sada već počinju da uvoze.

"U ovom trenutku na Moravskom koridoru više od 1.000 radnika su Indijci i Turci. U Beogradu na vodi rade ljudi iz BiH, pre svega iz BiH federacije i iz Indije i dugih zemalja", rekao je Vučić za Tanjug.

On je rekao da se pažljivo proučava model rješavanja ovog problema koji je primijenila Hrvatska, koja proporcionalno broju stanovnika ima još veći broj stanovnika od Srbije.

"Moramo da pronađemo način da vratimo deo vozača, vodoinstelatera, eklektričara, bravara, zavarivača... Jedva da imamo dovoljno mašinoviđa. Mislim da ih je svega 11 ili 15 za vozove do 200 km na sat", rekao je predsjednik Srbije.

Dodao je da postoji problem s pilotima civilne i vojne avijacije i da su zato stalno otvoreni konkursi za te poslove i dodao kako će piloti imati sve veće plate.

Vučić je rekao da će dio nedostajuće radne snage da dolazi iz zemalja regiona, gdje su plate niže nego u Srbiji, a nezaposlenost veća i da će ljudima koji iz okolnih zemalja budu dolazili u Srbiju da rade, biti priznavan staž.

Dodao je i da je to samo dio rješenja, a drugi dio je u podsticanju rađanja, zbog čega je i donesena mjera podrške kupovini stanova za porodice koje imaju djecu.

Jer, kako je rekao, nikakav napredak ne vrijedi, ako nema djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije