Ex -Yu

Vučić: Za Hrvate u Srbiji stižu bolja vremena

Vučić: Za Hrvate u Srbiji stižu bolja vremena
Foto: Tanjug | Vučić: Za Hrvate u Srbiji stižu bolja vremena

BEOGRAD - Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena. Hrvati se ne smeju osećati ugroženim u Srbiji" rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je primio danas predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje je predvodio Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Danas je u Beogradu dogovoreno rješavanje nekih konkretnih problema - biće izgrađen most u Bačkom Monoštoru kod Sombora, dogovoreno je i uređenje infrastrukture u mjestima s pretežno hrvatskim stanovništvom, kao što je uređenje Doma kulture u Tavankutu te rodne kuće bana Josipa Jelačića.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine više su nego zadovoljni izašli sa sastanka koji su opisali kao srdačan i plodonosan, javlja N1.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je novinarima poslije sastanka da je razgovor bio "plodonosan i srdačan" da je Vučić pozitivno odgovorio na sve njihove inicijative i odredio nosioce aktivnosti i rokove.

Žigmanov je rekao da je na sastanku pokrenuto nekoliko inicijativa za probleme sa kojima se suočava hrvatska zajednica kao što su komunalna infrastruktura u mjestima s pretežno hrvatskim stanovništvom, izgradnja mosta kod Sombora, "privođenje namjeni" rodne kuće Bana Jelačića, otvaranje lektorata na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, uređenje Doma kulture u Tavankutu.

On je dodao da je bilo riječi i o osjetljivim pitanjima kao što je memorisanje žrtava 90-ih godina u vojvođanskom dijelu Srema, kao i uključivanju predstavnika hrvatske zajednice u proces donošenja odluka, prije svega na pokrajinskom nivou.

Dogovoreno je da naredni sastanak bude za manje od mjesec dana.

"Učinićemo sve za napredak u pronalaženju nestalih i rasvjetljavanju njihovih sudbina"

Vučić se u Beogradu odvojeno sastao i sa delegacijom Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja koji su uoči sastanka najavili da će od njega tražiti podatke o hrvatskim braniteljima i civilima nestalim tokom Domovinskog rata, kao i da utiče na institucije u Srbiji da se aktivno uključe u rješavanje tog problema.

Hrvatska traga za 1.945 nestalih i smrtno stradalih tokom rata.

Vučić je prenio je članovima porodica nestalih tokom rata u Hrvatskoj da će "državni organi Srbije učiniti sve da se ostvari vidljiv napredak u pronalaženju nestalih i rasvjetljavanju njihovih sudbina".

"Nakon što je saslušao sa kakvim se sve problemima susreću u pronalaženju svojih sinova, očeva, braće i drugih članova porodica, predsedik Vučić je rekao da će državni organi Srbije učiniti sve da se izađe u susret članovima porodica nestalih lica iz Hrvatske i da se ostvari vidljiv napredak u pronalaženju nestalih i rasvetljavanju njihovih sudbina, iako je to mnogo teže raditi kad nas od sukoba deli više od dve decenije", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Predsjednica Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izjavila je poslije sastanka da je Vučić obećao da će se njegov kabinet na nedjeljnom nivou baviti pitanjem nestalih osoba, prenijela je Hina.

Alvir kazala je da će zatražiti i povratak dokumenata iz vukovarske Ratne bolnice, koje su po zauzimanju Vukovara uzeli pripadnici Jugoslovenske vojske (JNA).

"Predsednik Srbije rekao nam je da on nema razloga, niti jednog razloga, da se lično ne uključi u ta pitanja i da ga apsolutno ne zanima zaštita osoba koje su od '91. pa nadalje bile u lancu odgovornosti ili možda i danas imaju neki uticaj", rekla je Alvir.

Od Vučića je na sastanku zatraženo da "na temelju nedavnih izjava u Zagrebu da može da pomogne u rješavanju pitanja nestalih" utiče na institucije Srbije koje su relevantne za informacije o nestalima.

Vučić je, prema riječima Ljiljane Alvir, najavio i da će "kao komandant oružanih snaga izvršiti potpuni uticaj na Vojsku (Srbije) da preda sve što može predati" iz arhiva koji mogu da doprinesu potrazi za nestalima.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije