Ex -Yu

Vučić doputovao u Tiranu, mjere bezbjednosti na najvišem nivou

Vučić doputovao u Tiranu, mjere bezbjednosti na najvišem nivou
Vučić doputovao u Tiranu, mjere bezbjednosti na najvišem nivou

Predsjednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić doputovao je u Tiranu, u dvodnevnu posjetu Albaniji, prvu jednog srpskhttps://youtu.be/Yog premijera u istoriji, i to u trenutku delikatnih odnosa dvije zemlje, ali i u svjetlu činjenice da je članstvo u EU strateški cilj i Beograda i Tirane.

Srpskog premijera na aerodromu je dočekao zamjenik premijera Niko Peljesi.

Vučić je, uoči posjete, tokom koje će se sastati sa svojim albanskim kolegom Edijem Ramom i drugim najvišim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji, poručio da Srbija želi dobre odnose sa Tiranom, što će doprinijeti cjelokupnoj stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Premijer Srbije je više puta istakao da stabilnost na Balkanu znači i da Srbija ne može da prihvati ideju "velike Albanije".

"Srbija želi dobre odnose i bolju komunikaciju sa Albanijom, razvoj infrastrukturnih projekata, izgradnju puteva i pruga, povezivanje Srbije sa Albanijom auto-putem Niš-Priština-Tirana", najavio je premijer.

Srbija takođe želi uspostavljanje modernih željeznica sa Skadrom i Tiranom, bolju ekonomsku saradnju jer smatra da će povezivanje poslovnih ljudi, ali i privrednih komora donijeti dobro i jednima i drugima, dodao je premijer.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, Vučić će se sastati sa premijerom Ramom, predsjednikom Bujarijem Nišanijem, zatim predsjednikom parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom.

Prvi dan posjete premijer Vučić završiće susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji.

Tokom drugog dana posjete predviđeno je učešće premijera Vučića na Ekonomskom forumu "Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015", na kome će prisustvovati i premijeri iz regiona.

Sa premijerom u Tiranu je otputovala i potpredsjednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Vučićeva posjeta Tirani je u medijima već označena kao istorijska, a prate je bezbjednosne mjere podignute na najviši stepen.

Kontrola se obavlja sa kopna i iz vazduha, uz učešće prupadnika svih bezbjednosnih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije