Ex -Yu

Vučić i Đinping razgovarali o bilateralnim odnosima

Vučić i Đinping razgovarali o bilateralnim odnosima
Foto: Tanjug/AP | Vučić i Si Đinping razgovarali o bilateralnim odnosima

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Pekingu sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima.

Vučić je rekao da je sa predsjednikom Kine i generalnim sekretarom Komunističke partije (KP) Kine razgovarao o veoma važnim pitanjima.

"Nastavićemo sa odličnom saradnjom koja postoji između naše dve zemlje. Srbija je relativno mala zemlja u jugoistočnoj Evropi, sa sedam miliona stanovnika, i najveća je država na zapadnom Balkanu. Znam koliko ima puno značajnijih igrača na međunarodnoj areni za Kinu nego što je Srbija. Ali ima nešto posebno što veže naše dve zemlje i ljude, kao i KP i SNS, kao dve najveće stranke", rekao je Vučić.

On je panelu KP Kine "Povezivanje među ljudima", održanom uoči početka Drugog foruma "Pojas i put" poručio da je Srbiji važno da sarađuje sa Kinom jer je riječ o velikoj sili koja za razliku od drugih ne vrši pritisak, već i malim zemljama prilazi s poštovanjem, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je ocijenio da kineska politika vođena predsjednikom Sijem uspijeva da, iako suočena sa velikim političkim izazovima, pritiscima političkih i ekonomskih konkurenata sa zapada, ne samo da postaje sve moćnija već ima sve više prijatelja širom svijeta.

"Kada govorite sa velikim silama Zapada uvek postoji neka vrsta pritiska sa kojim se suočavate, a kada razgovarate sa Kinom i njenim liderima suočeni ste uvek s poštovanjem", rekao je Vučić.

On je podsjetio da je Srbija bila među prvim zemljama koje su potpisale inicijativu "Jedan pojas, jedan put" i da je proteklih godina, zajedno sa kineskim kompanijama, uradila mnogo.

Vučić, koji je na Sijev poziv doputovao u Kinu, razgovarao je i sa članom Stalnog komiteta Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vangom Huningom.

"Imao sam izuzetnu čast da razgovaram sa Vangom Huningom o daljem razvoju bilateralnih odnosa i saradnji u okviru inicijative 'Jedan pojas, jedan put'", objavio je Vučić na instagram nalogu "Budućnost Srbije".

On je naglasio da je srećan zbog posvećenosti državnog vrha Kine daljem unapređenju odnosa dvije zemlje.

Vučić će učestvovati na drugom Forumu "Pojas i put", koji okuplja 40 šefova država i vlada i biće jedan od trojice lidera koji će govoriti na zatvaranju skupa.

Tokom boravka u Kini Vučić će razgovarati i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije