Ex -Yu

Vučić i Pariz godinu dana kasnije - sve drugačije, osim kiše

Vučić i Pariz godinu dana kasnije - sve drugačije, osim kiše
Foto: Instagram | Vučić i Pariz godinu dana kasnije - sve drugačije, osim kiše

PARIZ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Parizu prije tačno godinu dana na obilježavanju 100. godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata, a kišni dan je, moglo bi se reći, jedina zajednička stvar na fotografijama koje svjedoče o atmosferi u kojoj je protekla tadašnja i ova posjeta koju je započeo sinoć večerom, a potom i sastankom sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Iako sam predsjednik Srbije nije želio da oda svoj lični doživljaj onoga što se dešavalao prošle godine, javno mnjenje u Srbiji gotovo je tragično je doživjelo činjenicu da je prvom čovjeku države koja je toliko propatila u Velikom ratu bilo dodjeljeno mjesto na sporednoj tribini, umjesto na glavnoj, među predsjednicima savezničkih država, pobjednika u Prvom svjetskom ratu, a posebno u odnosu na mjesto koje je dobio Hašim Tači.

Tom utisku doprinijelo je i to što se zastava tzv. Kosova našla među zaslužnima iz Prvog svjetskog rata na Notr Damu.

Taj propust, koji je u francuskim medijima osuđen najoštrijim rečima, široko je ođeknuo i uticao na percepciju Srbije u javnosti Francuske. Priča o učešću Srbije, podsjećanje na njene žrtve, pojavile su se u najznačajniji dnevnicima i nedjeljnici u Francuskoj.

Osjećaj da je Srbija bila "skrajnuta" i da je potez francuskog predsjednika Emanuela Makrona znak nepoštovanja uprkos diplomatskim objašnjenima da je u pitanju protokol i ništa više, u velikoj mjeri ublažila je Makronova posjeta Beogradu, a posebno njegov govor na Kalemegdanu i prijem koji mu je priređen sa srpske strane.

Da je razumijevanje između Srbije i Francuske na daleko više nivou nego prije samo godinu dana možda najbolje potvrđuje i oduševljenje Makrona tom posjetom ali i doček koji je priređen Vučiću danas, godinu dana kasnije.

Poziv za učešće na pariskom Forumu o miru i najava da će biti prilike i za tet-a-tet razgovor dvojice predsjednika o tri, za Srbiju, ključne stvari - mogućnosti za obnavljanje dijaloga sa Prištinom, sudbini evropskih integracija Srbije i podršci inicijativi koju je pokrenuo sam Vučić poznatoj u medijima kao ''mali šengen'' i prije odlaska u glavni grad Francuske, bili su prvi znak drugačijeg, odnosa Pariza prema Beogradu.

Slijed događaja od kako je juče predsjednik Srbije doputovao u Pariz to je samo potvrdio.

Sinoćnji jednosatni razgovora u četiri oka - bio je prvi Makronov razgovor poslije svečane večere koju je organizovao za sve učesnike Foruma, i prekinut na trenutak samo zbog poziva Donalda Trampa Makronu, protekao je uz "Armanjak iz 1914. godine", što govori o atmosferi u kojoj je protekao.

Vučić je poslije sastanka rekao novinarima da je razgovor s Makronom bio veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski.

Makron je, prema Vučićevim riječima, želio najprije da čuje predsjednika Srbije, a on je, kako je istakao, rekao da bismo željeli " da nam se jasno kaže šta možemo da očekujemo i čemu možemo da se nadamo u budućnosti kada je riječ o evropskim integracijama" - da se na čistac stavi evropska budućnost regiona, imajući u vidu novu novu metodologiju odnosno ideje u pogledu Evropske unije i politike proširenja koje iznosi Makron, a koje ne nailaze na odobravanje mnogih.

Vučić danas učestvuje na Forumu o miru, uz brojne svjetske zvaničnike - od domaćina Makrona, generalnog sekretara UN Antonija Gutereša do predsjednice EK Ursule fon der Lajen i mnogih drugih.

Da Makron namjerava da se drži date riječi - da će se poslije izbora na Kosovu i formiranje nove vlade znatno više angažovati u cilju obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine, a naročito imajući u vidu i propali samit u Parizu zbog odbijanja Prištine da ukine takse - potvrđuje i današnja odluka Makrona da još jednom razgovara sa Vučićem, a da potom na sastanak pozove i Hašima Tačija.

Ne treba očekivati čuda, ali ne treba zanemariti ni politički trenutak u kojem Makron nastoji da proširi svoj politički uticaj i značaj u Evropi, pa samim tim i da Francuska može da ponudi nešto više u skladu sa svojom novom idejom o politici proširenja.

Francuski ambasador u Beogradu pre gotovo dvije godine u kontekstu evropske perspektive Srbije u i rješenja kosovskog pitanja, rekao je da je Francuska je prijatelj Srbije, a da prijatelji govore istinu.

Možda je istina sada drugačija.

Dok javnost čeka još nekih konkretnih vijesti iz Pariza predsjednik Vučić je u međuvremenu"Biblioteci mira" u Parizu uručio knjigu "Serbia under the Sun".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije