Ex -Yu

Vučić o Kosovu: Mislio sam da smo bliže rešenju, bolje sačekati

Vučić o Kosovu: Mislio sam da smo bliže rešenju, bolje sačekati
Foto: Tanjug | Vučić o Kosovu: Mislio sam da smo bliže rešenju, bolje sačekati

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za "Blumberg" da sporazum sa Prištinom, koji agencija naziva najvećom preprekom na putu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, neće biti postignut odmah pošto obje strane ostaju na udaljenim pozicijama, što ga prisiljava na odlaganje cilja koji je postavio da prijedlog oko KiM otkrije u roku od nekoliko nedjelja.

"Blumberg" navodi da je Vučić kazao da je više vremena potrebno da svjetske sile - uključujući EU i SAD - izvrše pritisak kako bi Priština pristala na davanje ustupaka, kako bi mogao da građanima Srbije predstavi sporazum bez osjećanja poniženosti.

Agencija podsjeća da je prošle godine srpski predsjednik započeo "unutrašnji dijalog" u vezi sa Kosovom, uz ocjenu "Blumberga" da je ovaj sporazum ključan za stabilnost Zapadnog Balkana.

"Bolje je sačekati. Nema više rokova. Ipak, mislio sam da smo bliže rešenju nego što jesmo", kazao je Vučić u intervjuu koji je "Blumbergu" dao u Predsjedništvu Srbije.

Agencija navodi da je Vučić rekao da bi u Srbiji, u kojoj stranka 48-godišnjeg predsjednika države ima kontrolu nad skoro dvije trećine parlamenta, "većina građana više željela zamrznuti sukob od rješenja, što je situacija koja bi predstavljala prijetnju koju region ne može sebi da dozvoli".

"Ukoliko imate zamrznuti sukob, neko će odmrznuti. I to će biti kraj normalnog života celokupnog regiona. Moramo da shvatimo da kada činiš užasne političke greške, za njih moraš da platiš cenu. Ali, u isto vreme svi ostali moraju da nauče da ne možeš da ponižavaš jedan narod", naveo je Vučić.

"Blumberg" navodi da je predsjednik Srbije kazao da će za bilo kakvo rješenje biti potreban referendum zato što bi se mijenjao Ustav.

"Ukoliko budemo videli da je ovo daleko najbolje rešenje za budućnost Srbije i ukoliko Srbija nije ponižena i ukoliko Srbi dobiju sve garancije za bolji život, ja ću se za to boriti. Oko toga nema sumnje", rekao je Vučić.

Agencija navodi da se Vučić nada da će Srbija, kada uđe u EU, biti ekonomski potpomognuta, kao i da će "članstvo (u EU) takođe zaustaviti odliv mozgova iz Srbije".

"Blumberg" podsjeća da je članstvo Srbije u EU predviđeno za period oko 2025. godine i da je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, nakon jučerašnje posjete Albaniji, danas došao u Beograd na sastanak sa Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije