Ex -Yu

Vučić: Suočeni smo s ofanzivnim delovanjem službi

Vučić: Suočeni smo s ofanzivnim delovanjem službi
Foto: Tanjug | Vučić o "špijunskoj aferi": Suočeni smo s ofanzivnim delovanjem službi

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost sa jednom tačkom dnevnog reda - obavještajno djelovanje protiv Srbije i neophodnost preduzimanja mjera kontraobavještajne zaštite zemlje u budućnosti i jačanje kapaciteta odbrane Srbije od takvih aktivnosti.

Vučić je sjednicu zakazao povodom moguće obavještajne afere, čiji su akteri ruski obavještajac i navodno jedan srpski bezbjednjak.

"Mi smo kao zemlja suočeni već dugi niz godina s izrazito ofanzivnim djelovanjem različitih obaveštajnih službi na teritoriji Srbije i to bismo mogli da podelimo u dve grupe - najrazvijenijih zemalja sveta i grupu regionalnih zemalja koje imaju izražen interes na teritoriji Srbije i svoje obaveštajno delovanje rade u punom kapacitetu, a usmereno je protiv interesa Srbije", rekao je Vučić novnarima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da ruski obavještajac Georgi Kleban više nije na teritoriji Srbije.

On je poručio da je siguran da je predsjednik Vladimir Putin nije bio obaviješten o ovom djelovanju, i da Srbija ima prijateljske odnose s Ruskom Federacijom.

On je ponovio da Srbija ne zaboravlja šta je Putin učinio za Srbiju u međunarodnim organizacijama ni podršku u opremnju vojske.

Podsjetio je i da je Srbija jedina nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, nije glasala protiv interesa RF, da jedina održava vojne vježbe s ruskom vojskom i da ničim nije ugrozila prijateljstvo s Rusijim.

"Zato pitam ruske prijatelje, a pitao sam i danas ambasadora, Bocan Harčenka: Zašto?

Nisam video nikakvu logiku u svemu ovome", rekao je Vučić.

Narednih dana akcije protiv obavještajnih agencija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će u narednom periodu biti sprovedeno nekoliko akcija protiv pripadnika različitih obavještajnih agencija čije djelovanje protiv Srbije je dokazano.

"Narednih nekoliko dana uslediće oštre akcije koje će biti uočljive javnosti", rekao je Vučić tokom obraćanja u Predsjedništvu.

Predsjednik je naveo i da je Srbija izložena snažnom obavještajnom radu drugih zemalja, i da to u nekim slučajevima prevazilazi mjere pristojnosti.

Najavio je da će u narednih dva mjeseca da se izađe sa sveoobuhvatnim opštim pravno-političkim aktom koji bi bio puna potvrda unutrašnjeg i spoljnog puta i neutralnosti i jačanja te državne i vojne pozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije