Ex -Yu

Vučić objavio 10 tačaka svog obraćanja

Vučić objavio 10 tačaka svog obraćanja
Foto: Tanjug/Jadranka Ilic | Vučić objavio 10 tačaka svog obraćanja

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na instagram nalogu 10 tačaka o kojima je govorio tokom svog obraćanja, i u kojima su iznijeti svi problemima sa kojima se Srbija suočava, kao i o tome kako i na koji način bi trebalo da se reaguje u budućnosti.

U prvoj tački izlaganja, Vučić je naveo da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će ići snažnije, uprkos svim brojevima.

"Mi moramo da vodimo računa o našoj budućnosti i budućnosti naše dece. Želimo da pripadamo tipu evropskog društva, zato verujem da ćemo nastaviti reforme", navodi se na instagram nalogu budućnostsrbije.av.

Pod drugom tačkom, Vučić je rekao da je pitanje Kosova i Metohije je pitanje sudbine nacije u narednom periodu.

"Obavili smo važne razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice. Suočeni smo, ne samo neprimerenim pritiscima i ocenama svega što se dešava na KiM, već i sa svakodnevnim kršenjem normi međunarodnog javnog prava", rekao je.

U okviru treće tačke, Vučić je govorio o velikoj krizi energenata u Evropi i svijetu.

"Tražio sam od predstavnika ruske kompanije da spuste cenu nafte, odnosno naftnih derivata. Zvanični podaci Eurostata govore da Srbija ima najniže cene električne energije u celoj Evropi", istakao je on.

U četvrtoj tački, Vučić je naveo da je za Srbiju važno, da u narednom periodu, nikada ne pređe 60 odsto javnog duga, ističući da će koristiti sve instrumente, kao i da "neću da ostavljamo visoku stopu javnog duga našoj deci".

Peta tačka odnosi se na robne rezerve koje su, prema riječima predsjednika, napunjene.

"Imamo dovoljno velike količine i pirinča, ulja, kukuruza, šećera kristala, pasulja, sardina u ulju i kuhinjske soli. Što se hrane tiče nema problema u Srbiji, a u stanju smo da obezbedimo gotovo ceo region", rekao je Vučić.

Šesta tačka obuhvatila je ključne reformske zadatke koji su pred Srbijom: nova energerska politika, obrazovanje i nauka, modernije, a jeftino zdravstvo, dalja digitalizacija i razvoj robotike i vještačke inteligencije, klimatske promjene i zaštita životne sredine.

Povećanje penzija skoro u potpunosti mora da prati povećanje plata, naveo je Vučić govoreći u sedmoj tački.

"Treba da nastavimo ulaganje u dualno obrazovanje. Moraćemo mladima da ponudimo bolje obrazovanje i jednaku šansu za dobijanje posla", naveo je.

U osmoj tački Vučić je istakao da je Srbija vojno neutralna i da će tako i ostati.

Deveta tačka odnosi se na značaj nataliteta i dodatne mjere za podsticanje rađanja i podršku majkama.

"Molim majke da nam se jave za dobijanje granta od 20.000 evra za kupovinu nekretnine. Sve što radimo nema nikakvog smisla ukoliko nema ko da nas nasled", rekao je oni.

"Put Srbije u budućnost, evropski put", zaključio je predsjednik Vučić u desetoj tački svog obraćanja, objavljeno je na instagramu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije