Ex -Yu

Vučić odlučio - ne putuje u Zagreb

Vučić odlučio - ne putuje u Zagreb
Foto: Tanjug/AP | Vučić odlučio - ne putuje u Zagreb

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gdje će biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP), na koji je pozvan kao lider SNS, navodeći da, između ostalog, ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

Vučić je u pismu predsjedniku EPP Žozefu Dolu u kojem je obrazložio svoju odluku, naveo i da to što neće prisustvovati kongresu EPP u Zagrebu, nije dokaz slabosti, već, kako kaže, dokaz snage i želje da mijenja stvari nabolje.

Dodao je da je najvažniji dio politike koju predstavlja pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti.

U pismu, koje je "Blic" objavio u cijelosti, Vučić je zahvalio na pozivu da se lično obrati kongresu EPP u Zagrebu i da je taj poziv za njega velika čast i zahtjev za još odgovorniji pristup rješavanju brojnih problema u regionu u kojem živimo.

"Želim da Vas obavestim da sam pripremio, čini mi se, ozbiljnu analizu događanja u regionu, kao i onoga što bismo svi zajedno morali da učinimo u narednom periodu. Ipak, nedeljama unazad, a znam da Vas je u svom pismu o tome obavestila Jadranka Joksimović, traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku", istakao je on.

Vučić je dodao da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na koljenima.

"Kao što znate, gospodine predsedniče, nimalo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade. I snažno i ozbiljno i odgovorno. Takođe, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo značajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam, a to je, pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti", istakao je on.

Vučić je rekao da ni na koji način ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

"Zbog svega navedenog, obaveštavam vas da neću prisustvovati našem kongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas, shvatite kao dokaz snage i želje da menjamo stvari na bolje, a ne dokaz slabosti", poručio je on.

Nijedan skup EPP-a neće biti održan u Hrvatskom saboru

Iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice saopšteno je danas da nijedna sjednica Predsjedništva, ni Političke skupštine EPP neće biti održana u Hrvatskom saboru, kako je to bilo ranije najavljivano.

Rukovodstvo EPP-a donijelo je takvu odluku, jer, kako se navodi, ne žele da rade na štetu grupaciji, pa će svi sastanci biti održani negdje drugdje, piše hrvatski portal 24sata.

Evropska narodna partija, u okviru koje je i HDZ, od 19. do 21. novembra u Zagrebu će održati Izborni kongres.

Isprva je to trebalo da bude u Velikoj vijećnici Hrvatskog sabora i za korišćenje dvorane EPP je trebalo Saboru da plati 74.488 kuna.

Ta informacija je, međutim, naišla na oštre političke polemike u Predsjedništvu Hrvatskog sabora da se sala iznajmi za potrebe EPP-a, a opozicija je nedjeljama tim povodom kritikovala vladajuću HDZ.

Inače ovo je prvi put da EPP, najveća i najjača evropska politička porodica, drži Izborni kongres u Zagrebu.

Domaćini Kongresa su predsjednik HDZ-a i Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik EPP-a Žozef Dol.

Očekuje se da će na kongresu učestvovati više od 2.000 učesnika iz oko 40 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije