Ex -Yu

Vučić opet sa kancelarkom Merkel, sastanak 13. aprila

Vučić opet sa kancelarkom Merkel, sastanak 13. aprila
Foto: N.N. | Vučić sa kancelarkom Merkel 13. aprila

BEOGRAD, BERLIN - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se krajem iduće sedmice s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njen poziv, po drugi put u svega mjesec i po dana, potvrđeno je Tanjugu u Kabinetu šefa države.

Vučić će s Merkelovom razgovarati u petak, 13. aprila, kažu u Kabinetu.

Vijest o sastanku Vučića i kancelarke u međuvremenu je saopštena i u Berlinu.

"U okviru zajedničkog ručka biće razmatrani bilateralni odnosi, regionalna pitanja, kao i evropske i ekonomske teme", najavila je danas zamjenica portparola njemačke vlade Ulrike Demer.

Vučić se sa Merkelovom poslednji put sastao u Berlinu 27. februara, takođe na njen poziv, a predstojeći sastanak biće njihov 12. susret.

"Riječ je o radnoj posjeti, tokom koje je predviđen sastanak, radni ručak i obraćanje medijima", preciziraju u Kabinetu predsjednika Srbije.

"Da podsjetimo da se predsjednik Vučić prethodno sastao sa kancelarkom Merkel, takođe na njen poziv, u Berlinu, 27. februara, tako da se njihov ponovni sastanak, poslije samo mjesec i po dana, može smatrati djelom redovnih predsjednikovih konsultacija sa najuticajnijom figurom evropske i svjetske političke scene", ističu u predsednikovoj Spoljnopolitičkoj službi.

Vučić je uoči sastanka u februaru rekao da želi od kancelarke da čuje kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, sveukupne regionalne odnose, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između BG i PR.

Neprihvatljivo je da Srbija bude jedini gubitnik u rješavanju kosovskog pitanja, iznio je tada predsjednik kancelarki svoj stav i ukazao da nema jednostranih rešenja, te da je Srbija spremna na kompromis, odnosno da obe strane ponešto izgube.

Po povratku u zemlju prenio je i da od Njemačke, kao jedne od politički i ekonomski najvažnijih za Srbiju zemalja, očekuje podršku i angažman kako bi pomogla da se iznađe sveobuhvatno rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije